Novinka v Ústí nad Labem: Lidi budou vozit minibusy bez řidiče! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Novinka v Ústí nad Labem: Lidi budou vozit minibusy bez řidiče!

Podobné minibusy, jako je tento francouzské značky Navya, by mohly v budoucnu jezdit po Ústí.
Podobné minibusy, jako je tento francouzské značky Navya, by mohly v budoucnu jezdit po Ústí. (Foto INT)

Zní to jako nápad ze sci-fi filmu. V Ústí nad Labem by to ale už za pár let mohlo být realitou. Město má totiž ambice stát se prvním v Česku, kde se budou testovat samořiditelné minibusy.

Podle zastánců tohoto projektu by samořiditelné minibusy mohly jezdit například po ústecké zoo nebo na spojnici mezi nádražím a nemocnicí.

I na dálnici
Město Ústí už vyhlásilo výběrové řízení na zhotovitele studie proveditelnosti. Ta by měla určit, jestli, a případně kudy, by samořiditelné minibusy měly ve městě jezdit. „Zároveň ověří i možnost zřízení testovacího polygonu v Ústeckém kraji,“ uvedla mluvčí města Romana Macová. Město chce přitom minibusy bez řidičů testovat nejen v běžném provozu v ulicích, ale i na dálnici D8.

Nový projekt
O tom, že to myslí vážně, svědčí i fakt, že radní už na tuto studii schválili 1,5 milionu korun. Provoz samořiditelných autobusů je jednou z částí rozsáhlého projektu, který chce z Ústí nad Labem udělat centrum rozvíjející se technologie autonomních dopravních prostředků. Podílet se na něm bude i ústecká univerzita.

Vyrábí je Francouzi
Autonomní elektrické minibusy jsou samořiditelná, většinou dvanáctimístná vozidla, která se testují už v několika zemích. V Evropě jsou nejznámější ty od francouzských firem EasyMile a Navya. Využívány by měly být k přepravě na kratší vzdálenosti, např. mezi dvěma letištními terminály.

Naboural už po hodině
Neslavně skončila nedávná premiérová jízda samořiditelného minibusu v americkém Las Vegas. Osmimístné auto bez řidiče, které vezlo turisty po okružní trase, tam po hodině jízdy havarovalo. Srazilo se s nákladním autem, jehož řidič mu nedal přednost. Nikdo naštěstí nebyl zraněn.

První jízda minibusu bez řidiče skončila v Las Vegas už po hodině nehodou.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.