»Kajakáři« chytali pelikány | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

»Kajakáři« chytali pelikány

Úkol číslo jedna: dostihnout opeřence...
Úkol číslo jedna: dostihnout opeřence... (Foto ČTK)

Na dvou kajacích a v pramici se včera chovatelé vydali na lov 20 pelikánů bílých a skvrnozobých v zoo Liberec. Za hodinu byli opeřenci v zimovišti.

Pelikány na vodní ploše, jež má na délku zhruba čtvrt kilometru, odchytávají liberečtí zoologové každý podzim. „Na jezeře, kde jsou přes léto, nemáme možnost, jak je zazimovat, a pelikáni musí být přes zimu v teple. Aspoň nad nulou musí být v místnosti, kde jsou. Tak je stěhujeme na zimoviště,“ uvedl kurátor ptáků Jan Hanel.

Zlepšují »odlov«

Taktiku odchytu v Liberci postupně vylepšují. „Dříve jsme používali dlouhý pruh plátna, jutovinu, která byla natažená napříč celým jezerem a tahala se. To se ale ukázalo jako neefektní, protože vždy se připravoval půl a až tři čtvrtě hodiny a pak stejně nějací pelikáni přelétli,“ zavzpomínal ředitel zahrady David Nejedlo, který byl jedním z kajakářů. Použití loděk »lov« urychlilo.

Víte, že...

...pelikáni mohou vážit až 12 kg? K obraně používají silné a špičaté zobáky, zoologové jim je musí po odchytu pevně sevřít a zafixovat.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.