Testy prokázaly: Němci a Rakušané jedí lépe

V některých obchodních řetězcích zřejmě panuje přesvědčení, že české žaludky není nutné moc rozmazlovat! To je snad jediné vysvětlení, proč jsou potraviny pod stejným názvem a v podobných obalech prodávány v Česku a Německu s různým složením. A u nás jsou většinou ošizené!
Vybrané druhy jídla pro ministerstvo zemědělství testoval Ústav konzervace potravin z VŠCHT. Z 21 výrobků privátních značek, které patří řetězcům, jich bylo 11 horších pro český trh. „Nevidím důvod, proč by měli mít jak čeští, tak třeba němečtí zákazníci rozdílnou kvalitu,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (36, KDU-ČSL). Jiný názor má Marta Nováková – prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu, který zastupuje některé obchodní řetězce: „Závěry testů jídla vůbec nejsou jednoznačné, celé šetření je jen mrháním peněz daňových poplatníků.“
Clever kečup, Billa
Podíl rajčatové suroviny:
Česko 6,7 %
Slovensko 7,1 %
Rakousko 8,6 %
Kečup, Penny
Podíl rajčatové suroviny:
Německo 8,7 %
Česko 7,7 %
Maďarsko 7,4 %
Clever špagety, Billa
Česko: běžná pšenice
Slovensko: běžná pšenice
Rakousko: tvrdá pšenice
Freshona ananas plátky, Lidl
Německo: v ananasové šťávě
Rakousko: v ananasové šťávě
Česko: v cukerném sirupu.
Freshona pasírovaná rajčata, Lidl
Podíl rajčatové suroviny:
Rakousko: 8,1 %
Česko: 7,4 %
Ledový čaj citrón, Kaufland
Obsah cukru ve 100 ml
Německo: 6,9 g
Česko: 7,5 g
Slovensko: 7,5 g
Korrekt pizza salámová, Globus
Německo: sýry eidam a mozzarella 16 %
Česko: analog (alternativa) sýra 11,4 %
Korrekt pomerančová limonáda, Globus
Německo: cukr a pomerančová štáva
Česko: sladidla a jablečná šťáva