Malá úroda obilí zdraží pečivo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Malá úroda obilí zdraží pečivo!

Marže za prodej rohlíku převyšuje náklady za výrobu.
Marže za prodej rohlíku převyšuje náklady za výrobu. (Profimedia.cz)

Zemědělci vypěstují obilí, mlýny umelou mouku a pekaři z ní upečou rohlík a supermarketu ho prodají za 70 haléřů. V obchodě si ho koupíme za 2 Kč. Podle svazu pekařů jsou ceny pro pekaře podhodnocené. A vzhledem k neúrodě se bude zdražovat!

„Ceny, které dostávají pekaři od obchodních řetězců za rohlíky, jsou dlouhodobě podhodnocené,“ uvádí předseda Svazu pekařů a cukrářů ČR Jaromír Dřízal. Shoduje se tak s Pavlem Filipem ze Svazu průmyslových mlýnů, podle kterého někteří pekaři dodávají do obchodů rohlíky i za 70 haléřů za kus, podle Dřízala za 90 haléřů. Marže za prodej tak převyšuje náklady za výrobu.

A tlak na cenu se rovná i nižší kvalita. „Snažíme se apelovat na obchodní řetězce, aby dávaly přednost kvalitě před cenou. Češi mají podle Eurostatu páté nejlevnější pekařské výrobky v Evropské unii,“ uvedl Dřízal.


Kvůli letošní horší sklizni, přibližně o 13 procent, a stoupajícím cenám másla i pracovní síly, zdražují pekařům vstupy, a ti je budou muset promítnout do ceny. „V Polsku, na Slovensku a v Maďarsku je poměrně velká neúroda. Hrozí tak, že farmáři budou prodávat do zahraničí za vyšší ceny, a zvedne se cena u nás,“ dodal.

Na Vánoce bude málo másla
Musíme se připravit i na dražší máslo, bude stát ještě víc než nyní, kdy se kostka prodává i za 50 Kč. Ve světě je nedostatek mléka a mléčného tuku. Celosvětové ceny mléka se sice stabilizovaly, ale jsou meziročně o 28 % vyšší.

„Všude v Evropě je velký nedostatek mléčných výrobků, vánoční poptávku vůbec nebude možné uspokojit,“ řekl agentuře Reuters šéf dánské společnosti Arla Foods Peder Tuborgh. Za poslední rok vzrostla cena másla v Česku podle Statistického úřadu ČR o 46 procent!

Přečtěte si
zadnice
28. 8. 2017 • 11:35

A co se v ČR nezdraží???

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.