Soudci se zbláznili? Terezku (10) zavřeli na psychiatrii | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Soudci se zbláznili? Terezku (10) zavřeli na psychiatrii

Malá Terezka je nyní na psychiatrii. Návštěvy k ní mohou dvakrát týdně a o víkendu.
Malá Terezka je nyní na psychiatrii. Návštěvy k ní mohou dvakrát týdně a o víkendu. (Aha! – Kateřina Kalibánová)

PRAHA – Celé prázdniny zřejmě stráví na psychiatrii Terezka (10). Rozhodl tak soudce Miloslav Sládek ze soudu pro Prahu 8. Proč? „Terka se nechtěla stýkat s otcem a přespávat u něj,“ říká její maminka. Psychologové tvrdí, že soud tak chce Terezce vymýt mozek!

Terka se s tátou Lubomírem Chocem nechce vídat, protože ho nezná. V době, kdy byla Terezčina maminka na rizikovém těhotenství, odmítal, že je to jeho dítě. „Bylo třeba několik testů DNA, aby soud přesvědčil otce, že Terezka je jeho dcera. Ve chvíli, kdy dostal vyměřené výživné – 1500 korun, začal vymáhat i kontakt s Terezkou,“ popisuje advokátka Ivana Spoustová.

Soudce nejdříve povolil otci tzv. asistované styky, které měly probíhat v ordinaci psycholožky Aleny Uváčikové. „Otec se ale nikdy nedostavil, nebral telefon, nereagoval na SMS. Terezka na něj čekala a on nepřišel,“ popisuje doktorka Uváčiková.Později soud přesto rozhodl, že u táty má Terka trávit víkendy. Terezka s ním přitom nemá společné zážitky, nikdy spolu nežili. Má se vlastně stýkat s neznámým mužem.

„Navrhovala jsem, aby se otec zpočátku podílel na její výchově. Vodil Terezku na kroužky. Jen tak získají společné zážitky a vztah k sobě. Na to mi řekl: »Co z toho budu mít, musím přes celé město vyzvednout dítě ze školy, odvezu ji na stadion a pak ho odvezu domů matce?« Stejnou otázku mi položil i pan soudce Sládek. Miliony rodičů na světě ale vodí děti na kroužky, to je rodičovství, tak vzniká citová vazba a vztah mezi rodičem a dítětem, starostlivostí a péčí,“ říká Uváčiková. Stejný názor má i její kolega psycholog Karel Humhal: „Pokud se tato vazba nevytvoří, hrozí, že dítě bude vynucovaným stykem s vlastním otcem týráno.“

K výhradám psychologů soud ale nepřihlédl a Terezka musela na psychiatrii, aby se zjistilo, proč k tátovi nechce. „V pondělí večer jsem tam Terezku odvedla. Doufala jsem, že se najde, když ne právní okolnost, tak alespoň lidské pochopení nebo lékařské zdůvodnění, aby tam Terezka nemusela zůstat. Odvést jsem ji tam musela, nemohla jsem se vystavit tomu, že pan soudce rozhodne o násilném odebrání Terezky policií,“ říká s pláčem její maminka Markéta Smutná. Terezka je na psychiatrii a přitom nemá žádné psychické problémy, je zdravá. „Je to vymývání mozků. To si nesmíme dovolit vůči vězňům, vůči nikomu, ale dítě za tímto účelem na psychiatrii je,“ tvrdí doktorka Uváčiková.

Žádný zákon přitom neukládá povinnost dítěti stýkat se se svým rodičem. „Dítě má právo stýkat se se svým rodičem. Právo ale nemůžeme vymáhat násilím tím, že někoho někam zavřeme a způsobíme mu těžké trauma,“ je zděšená celou kauzou předsedkyně Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.