Vylezl na vagon a začal hořet. Daniel Křeček (18) 5 měsíců poté: Teď mi museli uříznout nohu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Vylezl na vagon a začal hořet. Daniel Křeček (18) 5 měsíců poté: Teď mi museli uříznout nohu!

Lékaři museli Danielovi transplantovat kůži.
Lékaři museli Danielovi transplantovat kůži. ( Foto Aha! – Zbyněk Schnapka)

Vylezl na odstavený vagon a zasáhl ho elektrický proud. 70 % těla měl Daniel Křeček (18) z Vejprnic na Plzeňsku popálených, podstoupil několik transplantací kůže a už rehabilitoval. Teď se objevily komplikace úrazu. Museli mu uříznout nohu. 

Stačil okamžik a loni v listopadu se Danielovi změnil od základu život. Když čekal s kamarádem Petrem (16) na Jižním nádraží v Plzni na vlak, vylezli na odstavený vagon a chtěli se vyfotit. „Byly jsme v podřepu. Petr mi podal mobil, ať ho vyfotím. Zvedl jsem se, dostal jsem strašnou ránu a víc nevím,“ vzpomíná Daniel. Probral se až po čtyřech dnech v pražské vinohradské nemocnici.

Kromě zad a rukou byl spálený na celém těle a lékaři mu museli transplantovat kůži. Jedenáctý den se pak dozvěděl zdrcující fakt. „Řekli mi, že už nikdy nebudu chodit. Buď se s tím smíříte, nebo se uzavřete do sebe. Já se smířil a řekl jsem si, že zabojuji. Kdybych se tak nerozhodl, už bych tady nebyl,“ říká Daniel.

Znovu na sál

Po pěti měsících strávených na Vinohradech skončil Daniel v léčebně Kladrubech na rehabilitaci. Měl se tu naučit, jak žít na vozíčku. Jenže ho stihla další rána. Na noze mu začala černat kůže, tak ho převezli do nemocnice v Praze Motole. „Rozřízli mi nohu a zjistili, že uvnitř je celá spálená. Nad polovinou stehna mi jí uřízli,“ dodává Daniel. Přesto se nevdává. Chce se zapojit do života a varuje všechny, aby neudělali stejnou blbost jako on.

Mohl bych dělat vrátného

Daniel se nevzdává. Spřádá plány do budoucna. Jak bude moci, chce začít pracovat. „Mohl bych třeba dělat vrátného ve firmě, kde pracuje táta. Rád bych si taky udělal řidičák, vydělal peníze a pořídil si vlastní bydlení, abych nevysel ostatním na krku,“ říká Daniel.

Než se dá úplně do pořádku, bude u rodičů. Ti teď upravují dům. „Musí se udělat zdvižná plošina u schodů. A předělávají mi obývák na můj pokoj,“ dodává Daniel.

Jste sám a k tomu mrzák

Samota dolehla na Daniela měsíc po úraze v nemocnici. „Byly Vánoce a Silvestr a já tady zůstal sám. Honí se Vám hlavou, jak si doma u stromečku rozbalují dárky, na Silvestra pak, jak lidí oslavují, a vy, že jste sám a ještě k tomu mrzák. To je něco hrozného,“ svěřil se Daniel.

S tím, co měl rád, je konec

Učil se automechanikem a rád se hrabal v motorech. S tím je konec. Než ho zasáhl proud, spravoval si starý motocykl Simson. „Teď už ho dohromady nedám. A nebudu už moci pracovat ani na zahradě. To mě bavilo. Sekal jsem trávu a stavěl jsem třeba altán. To už teď nezvládnu,“ říká smutně Daniel.

Záchranář také hořel

Život Danielovi zachraňoval i Martin Brejcha z plzeňské záchranky. On také hořel. Nikoliv po zásahu elektrickým proudem, ale kvůli vylitému hořícímu oleji. Před pěti lety ho chrstl z okna domu muž (23), kterému na pánvi začal hořet. „Společné s Danielem mám i to, že jemu i mě zachraňovala život stejná lékařka. Když se to Danielovi stalo, byl jsem na výjezdu s ní,“ řekl Brejcha.

Daniel vzkazuje: Život si můžete zkazit během vteřiny

„Dávejte na sebe pozor, nebezpečí hrozí všude. Hlavně nelezte jako já na odstavené vagony. Proud vás během vteřiny spálí. Když přežijete, život se vám obrátí naruby. Bohužel, za blbost se platí. A někdy se platí i více než je potřeba. To je můj případ.“



Přečtěte si
zadnice
14. 8. 2017 • 11:13

Mělo by to být varováním pro ostatní, ale bohužel není!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.