Zoufalá rodina se vyrovnává s těžkým postižením syna Filipa (9): Byl zdravé miminko, teď neumí ani kousat! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Zoufalá rodina se vyrovnává s těžkým postižením syna Filipa (9): Byl zdravé miminko, teď neumí ani kousat!

Filip je ležák, dokáže se otočit jen ze zad na bříško.
Filip je ležák, dokáže se otočit jen ze zad na bříško. (Foto Aha! – Romana Vébrová)

Velká tragédie postihla rodinu Směšných z Ostrovců na Tachovsku. Ze zdravého synka Filipa (9) je po neurologickém zákroku těžce postižený ležák. Co se stalo špatně, rodiče dodnes neví.

Filip byl do půl roku normální zdravé miminko. Pak lékaři zjistili, že se mu v hlavičce hromadí mozkomíšní mok. „Dělali mu punkci v celkové narkóze. Po zákroku nám lékařka řekla, že to nezvládl. Měsíc byl v umělém spánku,“ vzpomíná maminka Eva Směšná (38).

Neumí ani kousat
Pak už nic nebylo jako dřív. Filip se uzavřel do vlastního světa, nekomunikuje, nepostará se o sebe. Zůstal na úrovni půlročního dítěte. „Starší dvanáctiletý David bráškův stav těžce nese. Zpívá mu, vypráví, čte knížky. On mu ale nikdy neodpoví,“ říká smutně Eva. Filip má navíc epilepsii, neumí kousat, je na plenách. Jak roste, trpí skoliózou, protože se sám nepohybuje.

Těžké rozhodnutí
„Nejtěžší bylo dát Filípka přes týden do stacionáře. Ale musíme oba chodit do práce, máme povinnosti i k staršímu Davidovi. A viděli jsme, že v domácích podmínkách už náročnou každodenní rehabilitaci plně nezvládáme. S námi tráví víkendy a dovolené, tomu vše podřizujeme,“ říkají Směšní, kteří měsíčně platí za synův pobyt čtyři tisíce korun.

Stát pomáhá, ale...
Převážet nemohoucího a stále těžšího Filipa ve staré dodávce je pro maminku Evu velmi náročné. Řešením by bylo speciálně upravené auto, na to ale rodina nemá. Ač oba rodiče pracují, peněz na speciálně upravené auto se nedostává. „Stará dodávka dosluhuje, vestavět do ní plošinu by nebylo řešení. Zadlužit se bojíme,“ přiznávají Směšní.

Tím, že je Filip přes týden ve speciálním zařízení, kde i chodí do školy, což v jeho případě znamená každodenní cvičení a rehabilitace, mají Směšní z 200 tisíc státního příspěvku na auto nárok jen na 60 tisíc. 30 tisíc přislíbilo hejtmanství, cena upraveného vozu se ale pohybuje ve statisících. Snaží se tak oslovit dárce. Pomáhají jim všichni, kterým není jejich osud lhostejný. Každý může přispět na transparentní účet číslo 223212123/0600.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.