Někdejší komunistický pohlavár Milouš Jakeš slaví 95. narozeniny: Co mě drží ve formě? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Někdejší komunistický pohlavár Milouš Jakeš slaví 95. narozeniny: Co mě drží ve formě?

Bolševik Milouš Jakeš oslavil 95. narozeniny.
Bolševik Milouš Jakeš oslavil 95. narozeniny. (Aha! – Martin Přibyl, Dan Černovský)

Věk, který by mu mohl kdekdo závidět! Miloši Jakešovi je dnes 95 let. Jak je možné, že předlistopadový generální tajemník ÚV KSČ vypadá skoro stejně jako v dobách své největší slávy? Někdejší papaláš prozradil Aha! svůj recept na dlouhověkost.

Jakeš má jen trochu propadlé tváře, ale jinak se už desítky let téměř nemění. „V létě na chatě se hodně koupu, v zimě chodím na běžky. Zvláštnost u mě ale vždycky byla jediná. Nepříjemně rychle chodím, a hodně. Tak to je možná tím,“ zhodnotil důvody své »mladistvé« vizáže Jakeš.

Se soudruhy neslaví
Svá životní jubilea prý s dalšími komunisty Jakeš nikdy neslaví. Oslava ale přesto bude, jak se patří. „O víkendu budu s příbuznými na Vimpersku. Oslavíme to v pěti nejbližších lidech,“ prozradil a dodal: „Přišlo mi opravdu hodně gratulací. Ani nevím, kolik. Ještě jsem si to nestihl ani přečíst, ale potěšilo mě to.“

Životní úspěch?
Vybudování socialismu v Československu považuje za svůj životní úspěch a sametovou revoluci v roce 1989 označuje za převrat, který podle něj způsobil zemi velké škody, zejména kvůli privatizaci. „To bylo rozkradení země,“ tvrdí Jakeš.

Zhroucení celého socialistického bloku pak podle něj vedlo ke konfliktům, které stály život stovky tisíc lidí. „Co nám vlastně v této zemi patří? Moc málo. Vládne tu v důsledku privatizace zahraniční kapitál nebo naše﷯ spojení s tím zahraničním kapitálem,“ řekl.

„Svou roli sehrály i západní tajné služby, které prý vyhledávaly lidi, kteří by se mohli ujmout moci. Ne náhodou si americký Senát dal sochu Václava Havla (†75) do své zasedačky. To svědčí o tom, jaké síly stály za těmi, kteří tady nastolovali problémy a kteří ten režim kritizovali,“ míní Jakeš. 

Už není komunista
„Zúčastňuji se hlavně činnosti v komunistické straně, ač nejsem členem, aktivně její politiku podporuji, poněvadž ji považuji z těch politik, co nabízejí jiné politické strany, za jedinou správnou,“ tvrdí Miloš Jakeš. Vedle účasti a vystoupení na různých akcích plánuje také napsat knihu o budování socialismu v Československu, včetně příčin jeho porážky.

Víte, že...
...Miloš Jakeš se narodil 12. srpna 1922 v Českých Chalupách na Českokrumlovsku?
...v roce 1968 patřil k představitelům konzervativního křídla KSČ, v roce 1977 se stal členem ÚV KSČ a v roce 1987 byl zvolen generálním tajemníkem?



Přečtěte si
havran2
12. 8. 2017 • 13:29

Už by se nemělo vzpomínat na tu starou a dobrou vládu,kdy bylo tolik zboží,že se na všechno stála fronta a zboží se dalo sehnat jenom po známosti,nebo podplácení ! ! !

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.