Tohle je žloutenka: Dnes je světový den této nemoci! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Tohle je žloutenka: Dnes je světový den této nemoci!

Žloutenka patří mezi nakažlivá, infekční onemocnění vyvolaná viry, které napadají játra a způsobují jejich zánět.
Žloutenka patří mezi nakažlivá, infekční onemocnění vyvolaná viry, které napadají játra a způsobují jejich zánět.  (Zlutetydny.cz)

Žloutenka patří mezi nakažlivá, infekční onemocnění vyvolaná viry, které napadají játra a způsobují jejich zánět. Jednoduchým a účinným způsobem ochrany je očkování. Žloutenka typu A a B se muže týkat každého, protože nakazit se je snadné, a následky mohou být závažné.

NEJČASTEJŠÍ TYPY U NÁS:

A - Je nejrozšírenejší žloutenka na svete, rocne se nakazí až 1,5 milionu lidí. Vetšina se zotaví do dvou mesícu, s rostoucím vekem je ale nebezpecnejší. U typu A je nutná hospitalizace a dlouhá rekonvalescence.

B - Je nejzávažnejší infekcní chorobou, která postihuje asi dve miliardy lidí. Cást nemocných se muže s nákazou potýkat léta.

KOLIK STOJÍ OČKOVÁNÍ?

VZP přispívá na očkování až 500 korun. Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra CR přispívá částkou 600 Kč s tím, že oba rodiče mohou poskytnout svůj příspěvek svému dítěti. Příspěvek na očkování poskytovaný Českou průmyslovou zdravotní pojišťovnou je pro děti až 1500 Kč, pro dospělé až 700 Kč.

V rámci povinných (hrazených) očkování jsou děti chráněné proti hepatitidě B. Očkování proti typu A si musí lidé zaplatit sami. „Kombinovaná vakcína stojí 1800 Kč, na typ A 1480 Kč (dětská 1180 Kč), na typ B 940 Kč,“ vypočítává epidemiolog MUDr. Rastislav Madar.

ŽLOUTENKA A, B, C, D, E

1.) Způsobuje zánět jater

2.) Vyskytuje se i u neprůchodnosti žlučových cest, rozpadu krvinek a jiných onemocnění jater

B, C, D - Přenáší se krví a tělními tekutinami od infikovaného člověka

A, B - Nákaza kontaminovanými látkami v jídle a vodě Na celém světe žije 1 z 12 lidí s chronickou žloutenkou 1 milion z nich každý rok na tuto infekční nemoc zemře, nakazí se miliardy osob

Virová hepatitida je hlavní příčinou rakoviny a cirhózy jater

Žloutenka typu C se přenáší především mezi narkomany infikovanými injekčními stříkačkami Subsaharská Afrika a východní Asie mají nejvyšší počet případu hepatitidy B

V rozvojových zemích bylo až 90 % dětí nakaženo žloutenkou typu A do veku 10 let Typ D zůstane v tele pouze v případě přítomnosti hepatitidy typu B

Každý rok se objeví 20 milionu nových případu infekční žloutenky typu E. Hlavní příčinou nákazy je konzumace špatně tepelně zpracovaného masa.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.