Šaty podle obrazů manda, jsou prý léčivé! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Šaty podle obrazů manda, jsou prý léčivé!

Zleva módní návrhářka Zuzana Štěpánková a malířka Henni Polo.
Zleva módní návrhářka Zuzana Štěpánková a malířka Henni Polo. ( Foto Aha! – Jitka Pecharová, ara)

Svoje tvůrčí světy propojily módní návrhářka Zuzana Štěpánková a malířka energetických kruhových mandal Henni Polo. Podle obrazů vznikly originální šaty! Modely i malby, které se staly jejich předlohou, jsou nyní k vidění na výstavě v České Skalici.

„Je to vše ruční práce. Podobně jako malířka malovala obraz, tak jsem já na bílé hedvábí štětcem postupně nanášela barvy. Jedny šaty jsem dělala jeden až dva týdny,“ popsala Zuzana Štěpánková, která za svůj nejzdařilejší a neoblíbenější model považuje ty podle mandaly Velké světlo noční oblohy, které mají jako většina vystavených modelů již své majitelky.

„Několik lidí po mně již chtělo, abych ušila další takové šaty, ale úplně stejné se mi nikdy nepovedly,“ podotkla Štěpánková.

Nabíjí energií
Obrazy mandal jsou známé tím, že vyzařují určitou pozitivní energii a pohled na ně může navodit pocit vedoucí ke klidu a spokojenosti. Svým způsobem mají podobný účinek i šaty ušité podle maleb. Aspoň o tom svědčí spokojenost zákaznic, které je nosí. „Zatím všechny říkaly, že od lidí slyší, že jim sluší,“ řekla Zuzana Štěpánková, která v minulosti navrhla i dva modely pro Taťánu Kuchařovou.

Víte, že...
...cena šatů podle obrazů mandal se pohybuje kolem 3000 až 6000 korun?

Magický kruh
Mandala znamená kruh nebo dokonce magický kruh. Uvádí se, že mandaly jsou staré jako lidstvo samo, nejstarší obrazce tohoto druhu se vyskytují už v paleolitu. Mandaly se dají najít také v půdorysu staveb ze starého Egypta, Babylónu a Jávy.

Mandala s Kristem
Mandaly lze nalézt všude. V Indii jsou tzv. indické jantry považovány za sídla bohů. Tibetská mandala je tvořena z písku a po dokončení je ničena. V Evropě se lze setkat s kruhovými obrazci s Kristem uprostřed kopule chrámu, s labyrintovými mandalami v zahradách a na podlahách kostelů nebo s rozetovými okny nad vstupem do katedrál.

Mandala se vyskytovala i v chrámech starověkých civilizací – v Americe indiáni používali kruhové štíty proti zlým duchům. V Egyptě lze pyramidu považovat za trojrozměrnou mandalu.

Kam na výstavu?

Kde? Muzeum Boženy Němcové v České Skalici
Kdy? Denně od 9 do 16.30 hod. (do 30. července)
Za kolik? 20 Kč, 10 Kč snížené



Přečtěte si
-bello-
14. 7. 2017 • 00:54

Chybí ještě " malířka " Gelemová a trio "manda magoři " bude slušná trade mark Jsou lidi dnes fakt tak blbí ?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.