Poštovní schránky: Dopisy do nich házíme 200 let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 17. dubna 2024

Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie

Poštovní schránky: Dopisy do nich házíme 200 let!

To je realita. Poštovní schránky slouží dodnes, jen pohled na ně bývá kvůli vandalům žalostný.
To je realita. Poštovní schránky slouží dodnes, jen pohled na ně bývá kvůli vandalům žalostný. (Foto Aha! : Robert Klejch, Česká pošta, s. p., Poštovní muzeum)

Poštovní schránka na rohu ulice, to není nějaká lecjaká věc... Dvě stě let už slouží v českých zemích poštovní schránky. V někdejší rakouské monarchii byly k všeobecnému užívání zavedeny v červnu 1817. Od té doby mnohokrát změnily podobu.

„Ve Vídni, hlavním městě rakouského mocnářství, se schránky poprvé objevily již roku 1785. Určeny byly ale pouze privilegovaným osobám, sdružením a úřadům, které nemusely platit poštovné,“ objasňuje historik Poštovního muzea Jan Kramář. Od 1. června 1817 již ale musela být na všech poštovních úřadech v rakouské monarchii alespoň jedna schránka pro všechny bez rozdílu. Do nich lidé házeli některé vnitrozemské listovní zásilky, které mohly být placeny příjemcem. Už nemuseli na poštách stát fronty.

Větší rozšíření schránek nastalo až zavedením poštovních známek v rakouské monarchii 1. června 1850. První poštovní schránky neměly jednotný vzor. „Zhotoveny byly většinou ze starších truhel a truhliček, které sloužily dříve jako pokladničky. Proto se také otvor pro vhazování listovních zásilek obyčejně nenalézal zepředu nebo ze strany, v horní odklopné desce,“ dodává historik.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.