Milost pro Kajínka? Prezident Zeman: Podepíšu ji po návratu z Číny! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Milost pro Kajínka? Prezident Zeman: Podepíšu ji po návratu z Číny!

Milost pro Kajínka na spadnutí?! Zeman rozhodne po návratu z Číny!
Milost pro Kajínka na spadnutí?! Zeman rozhodne po návratu z Číny! (Foto KPR ČR, ara)

Nejznámější český doživotní vězeň Jiří Kajínek (56) už může stříhat metr. Prezident Miloš Zeman (72) prohlásil, že milost pro něj podepíše po návratu z návštěvy v Číně. 

O možném propuštění Kajínka, momentálně asi nejznámějšího českého vězně, začal prezident mluvit letos v dubnu, kdy prohlásil, že není zcela přesvědčen o jeho vině. Rozhodnutí už je, zdá se, na spadnutí. „Mohu slíbit, že padne hned po mém návratu z Číny,“ uvedl včera odpoledne Miloš Zeman na tiskové konferenci v Doksech na Českolipsku. Na doplňující otázku, zda je rozhodnut milost udělit, odpověděl: „Myslím si, že Jiří Kajínek nemusí žít v zoufalství.“
O kauzu se prezident zajímá dlouhodobě. Již v roce 2013 se vyjádřil pro obnovu řízení v Kajínkově kauze a dva roky poté to zopakoval. Loni uvedl, že si vyžádal Kajínkův spis, ale tehdy ještě říkal, že mu milost nedá.

Nikdo nezabrání
Musí někdo rozhodnutí prezidenta schválit, spolupodepsat? Ne! „To, zda prezident odpustí nebo zmírní trest odsouzené osobě, je čistě jen jeho věcí. Nepotřebuje k tomu souhlas předsedy vlády,“ uvedl ústavní právník Jan Wintr. Znamená to, že pokud se opravdu rozhodne milost udělit, Kajínek bude brzy volný. Jen co věznice dostane rozhodnutí do ruky, proustí ho ještě ten den. „Probíhá to stejně, jako u propouštění z jakéhokoliv jiného důvodu. Vězeň musí projít zdravotní prohlídkou, dostane zpět své osobní věci a musí podepsat propouštěcí dokumenty,“ řekla mluvčí vězeňské služby Petra Kučerová.

Proč sedí?
Jiřího Kajínka soud odsoudil za to, že v roce 1993 zastřelil v serpentinách pod plzeňskou věznicí Bory podnikatele Štefana Jandu (†27) a jeho osobního strážce Juliána Pokoše (†30). Druhý bodyguard Vojtěch Pokoš (49) útok přežil. Vraždy si prý objednal jiný podnikatel.

Poslal poředvoj?
Udělení milosti není ještě jisté, prezident už ale za Jiřím Kajínkem poslal svou manželku. Ivana Zemanová (52) ho navštívila ve středu ve věznici Rýnovice v Jablonci nad Nisou. Jako dárek mu předala knihu o zámku v Lánech.

Nejznámější útěkář, pláchl 3krát
Jiří Kajínek měl podnikatele a jeho bodyguarda v Plzni zavraždit při útěku z vězení. V roce 1990 byl odsouzen na 11 let za loupežné přepadení policistů se zbraní v ruce a krádež jejich vozu. 18. ledna 1993 mu ale ředitel věznice přerušil výkon trestu, od 21. do 23. ledna měl »vycházku«. Do kriminálu se už ale nevrátil a hned v květnu podle soudu vraždil. Podruhé pláchl 11. září 1996 z věznice ve Valdicích. Během 20 minut byl dopaden a přemístěn do věznice Mírov. Potřetí prchá 29. října 2000 z věznice Mírov. Dopaden byl 8. prosince v Praze v bytě Marie Černé, manželky pětinásobného vraha Ludvíka Černého, jiného doživotního vězně z Mírova.

Víte, že...
...po svém zvolení označoval Zeman udílení milostí za »zbytečně monarchistický prvek« a chtěl je udělovat pouze pro nevyléčitelně nemocné?



Přečtěte si
jity
12. 5. 2017 • 10:54

Byl to Pokoš a ne Kokoš, ale ono je to vlastně jedno, kdo ví co zatím bylo. Zajímavé bylo, když Kájínek utekl, tak jeden policista byl také nezvěstný a objevil se až když Kájínka chytili. Proč asi?

6010
12. 5. 2017 • 09:15

Amnestie pro Kájínka je vpořádku.Kdoví, zda si neodseděl takových let neoprávněně.Doufám, že se to jednou dozvíme.Ale odsoudit člověka na doživotí jen díky jedné výpovědi nedůvěryhodného svědka cikána Kokoše, tak to mně hlava nebere.Nečesaného označila přepadená kadeřnice jako útočníka a nikdo jí nevěří.Tak co to je? A Nečesaný se všem jen směje .No, ale tady je jeden zásadní rozdíl.Tatík Nečasaného má prachy, Kájínek je neměl.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.