Studánka v lese u Počátek: Vodu načepuje sluníčko! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Studánka v lese u Počátek: Vodu načepuje sluníčko!

Studánku uprostřed lesů »pohání« zabudovaný sluneční panel.
Studánku uprostřed lesů »pohání« zabudovaný sluneční panel. (Foto Aha! – Jiří Čada)

Najdete ji uprostřed lesů nedaleko Počátek na Pelhřimovsku. Na opuštěném místě vyrostlo u nás zatím ojedinělé pítko pro unavené turisty a pocestné, které zároveň chrání hned dva vzácné prameny sv. Markéty a sv.Vojtěcha před jejich znečištěním.

„Svatý Vojtěch je nepřístupný už od roku 1907, kdy se stal zdrojem pitné vody pro vůbec první vodovod vedoucí do Počátek,“ řekl Aha! ekolog počátecké radnice Pavel Hůša. Později ho doplnil ještě pramen nedaleké sv. Markéty. V městečku už 110 let pijí bez jakýchkoliv dalších chemických úprav tu nejkvalitnější pramenitou vodu.
„Báli jsme se, aby ji někdo neznečistil. Pramen sv. Markéty jsme tak raději v historické kapli uzavřeli. Zároveň jsme, ale chtěli, aby návštěvníci oba prameny mohli ochutnat,“ vysvětluje Hůša.
Proto se v lesích nad Počátkami objevila nezvyklá občerstvovací stanice. „Vodu z obou pramenů k ní pomáhají dovést čerpadla, která jsou poháněna sluneční energií přes v kameni zabudovaný solární článek,“ ukazuje Hůša unikátní solární studánku.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.