VELKÁ ZPRÁVA O NÁSILÍ! Co se děje za dveřmi českých domácností? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

VELKÁ ZPRÁVA O NÁSILÍ! Co se děje za dveřmi českých domácností?

Alarmující fakt: Třetina českých žen byla doma zmlácena.
Alarmující fakt: Třetina českých žen byla doma zmlácena. (Foto Aha! – Mária Rušinová, Profimedia.cz, Facebook, zdroj: Úřad vlády ČR, proFEM)

Co se děje za dveřmi mnohých českých domácností, není jen soukromou záležitostí partnerů! Podle prvních střízlivých odhadů stát zaplatí za »hašení« následků domácího násilí stovky milionů korun ročně. Nové údaje už ale počítají v miliardách!

Zhruba každá třetí česká žena a asi 15 procent mužů zažili podle statistik domácí násilí. Čtvrtina obětí se k tomu, že je týrá partner, ale nikdy nepřizná. Je více než zřejmé, že po ranách agresorů nekrvácí jen tvář a srdce oběti.

Kde je pravda?
Dosud jediná studie u nás, která se ekonomické dopady na rozpočet pokusila vyčíslit, přišla s dechberoucí částkou: 1, 328 miliardy korun ročně. Jenže nová vládní studie, kterou má Aha! k dispozici, teď mluví o více než desetinásobku! Rozpočet pláče
Záměrem první studie od sdružení proFEM s údaji za rok 2010 bylo ukázat, o jak závažný problém jde. „A jak velké množství finančních prostředků odčerpává z veřejných rozpočtů,“ dodala šéfka proFEM Jitka Poláková.
Autoři do nákladů zahrnuli například cenu práce policistů, státních zástupců či lékařů. Nechyběly ani odhady výdajů na nemocenskou, invalidní důchody či za právní služby. Nová a více komplexní vládní analýza, která porovnávala údaje za rok 2012, ale hovoří o téměř 14,5 miliardy... Odhad 20 miliard
„Největší podíl na těchto nákladech představuje cena pracovní neschopnosti kvůli zranění způsobenému při domácím násilí. Jde o více než 8 miliard Kč,“ stojí ve studii, která také připouští, že konečná částka bude velmi pravděpodobně ještě vyšší: „Celkové náklady nezahrnují výdaje samotných obětí domácího násilí a jejich psychickou újmu, z toho důvodu jsou ekonomické dopady domácího násilí podhodnoceny.“ Odhad tvůrců studie sahá až k 20 miliardám! Zjištěními se bude v nejbližší době zabývat kabinet.

Trpí i děti a senioři!
Obě studie, tedy proFEM i vládní, vyčíslují pouze dopady domácího násilí mezi partnery. Nezahrnuje násilí páchané na dětech či seniorech ve společné domácnosti.


Celebrity na vlastní kůži
Česko v posledních měsících zažilo dva velké případy, kdy se známé osobnosti přihlásily jako oběti domácího násilí:

Eurokomisařka Věra Jourová (52)
Nejmocnější Češka v Evropské unii přiznala Aha!, že byla obětí násilníka a že si o pomoc neřekla. „Zachovala jsem se tak, jak se oběti typicky chovají, tedy podle hesla: asi jsem si to zasloužila. Je to hrozná degradace člověka, jeho důstojnosti,“ řekla. Proto i na úrovni evropské zahajuje kampaň, která má skoncovat s násilím na ženách a dětech.

Basketbalistka Kateřina Elhotová (27)
Už tři měsíce je reprezentantka maminkou. S otcem synka Daniela se ale ještě před porodem rozešla, protože ji v těhotenství mlátil! „Jakmile padla první facka, nechápala jsem. Zůstala jsem oněmělá a v hlavě mi probíhalo, jak je možné, že vás někdo miluje natolik, až vám takhle ublíží,“ prozradila pro web bezfrazi.cz.



Přečtěte si
inocenta
21. 2. 2017 • 10:08

Ale stane se, že je agresor ještě fakticky odměněn ,kidyž po rozvodu dostane majetkové výhody, ono zřejmě lze zařídit ucela vše, když je soudkyně z nějakého důvodu nakloněna jedné straně.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.