Bylo mu 12 a dostal revma ...po 10 letech zase skáče na kole! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Bylo mu 12 a dostal revma ...po 10 letech zase skáče na kole!

Bylo mu 12 let, když onemocněl.
Bylo mu 12 let, když onemocněl. (Foto Aha! – Slávka Červená, ara)

Trpěl nesnesitelnými bolestmi. Byly dny, kdy neudělal jediný krok. Adam Pekař (22) z obce Šarovy na Zlínsku svedl těžký boj se silnou formou revmatoidní artritidy. Dnes patří ke špičce českých Flatland BMX jezdců a před několika dny uslyšel od lékařky ta nejkrásnější slova: Jsi zdravý!

„Slyšet tato slova po 10 letech byl úžasný pocit,“ svěřil se Aha! a dal se do popisování svého příběhu. Bylo mu 12 let, když začal zničehonic pokulhávat. Po pár týdnech ho už šílené bolesti zcela paralyzovaly. „Byly dny, kdy jsem se nemohl pohnout. Plazil jsem se jen po rukou. Diagnóza byla pro mě krutá. Vyslechl jsem si, že už nikdy nebudu hrát s kluky fotbal, běhat, jezdit na kole. Musel jsem skončit ve sportovní třídě,“ přiblížil.

Adam byl tvrďák
„Jsem pozitivní, vždycky jsem si říkal, že nemoc nemůže vyhrát,“ byl hned na počátku rozhodnutý bojovat. Po čase se dostal do péče v Revmatologickém ústavu v Praze a byl mezi prvními dětmi u nás, které podstoupily biologickou léčbu. S ní přišla úleva. „Byl tvrďák. Obdivovala jsem ho. Tajně si našetřil a pořídil BMX kolo, a jakmile začala léčba zabírat, začal se věnovat flatlandu. Tréninky si naordinoval coby rehabilitaci. Často polykal slzy bolesti. Svého snu se ale nevzdal,“ svěřila se jeho máma.


Baletí na kole
Flatland, který připomíná balet na dětském kole, je stále jeho láskou. Již v 17 letech na prvních závodech bodoval. Z druhých přivezl stříbro. Dnes má ve sbírce několik zlatých medailí ze zahraničních soutěží. „Sport mi dává energii do života, kamarády, ale hlavně pokoru,“ svěřil se Adam. Účastnil se i exhibic, které mu vynesly nějakou tu korunu. Veškerý výdělek obětuje na studium čínské medicíny. „Rok přijde i s učebnicemi na dvacet tisíc. A taky studuji fyzioterapii. Vím, co je to bolest. Chci pomáhat lidem,“ řekl skromně.
Video se připravuje ...

Juvenilní revmatoidní artritida
Revmatoidní artritidě se obvykle laicky přezdívá revma. Často se neví, že se v první řadě nejedná o onemocnění kloubů, ale imunitního systému. Při revmatoidní artritidě buňky vlastního imunitního systému napadají kloubní výstelku. Pro nemoc je charakteristický bolestivý zánět kloubů, otoky, omezení rozsahu pohybu. Označení juvenilní znamená, že se objeví v dětském věku.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.