Biskup Eliáš útočí na kardinála Vlka: Jsi kacíř, měl by ses kát! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Biskup Eliáš útočí na kardinála Vlka: Jsi kacíř, měl by ses kát!

Biskup Eliáš Dohnal a nemocný kardinál Miloslav Vlk.
Biskup Eliáš Dohnal a nemocný kardinál Miloslav Vlk. (Foto Aha! – Martin Sekanina, ara)

Nemocný kardinál Miloslav Vlk (84) v posledních dnech prožívá těžké chvíle. Zjistili mu zhoubný nádor na plicích a rakovinu má i v kostech. Soucit s bližním ale nic neříká některým křesťanům. Podle nich je totiž kardinál pouze »vlk v rouše beránčím«!

Redakce Aha! dostala dopis od Byzantského katolického patriarchátu – řeckokatolické církve, která není nijak registrovaná u ministerstva kultury – útočící na Vlkovu životní práci.

Vyhnaní z církve
Patriarchát, v jehož čele stojí samozvaný biskup Eliáš Dohnal (70), sdružuje kněze exkomunikované z katolické církve. A podle této skupiny Vlk „..sloužil Antikristu a liberalismu popírajícím podstatu křesťanství a spásy.“ Dále kardinálovi vyčítají, že »podporoval homosexualismus«, »likvidoval pravověrné kněze a věřící« a uctíval »podvodníka, který se pokládá za převtělené božství – dalajlámu«. Vyzývají ho proto k pravdivému pokání.

Démon a pohan?
V dopise pak mimo jiné zmiňují i Vlkovo přátelství s knězem a filosofem Tomášem Halíkem (68). Ten je údajně kvůli svým sympatiím k buddhismu také kacíř a vedl k témuž katolickou univerzitní mládež. Text se hemží slovy jako »démon«, »pohan« či termínem »homosexualismus«, který se vůči gayům a lesbám používá hanlivě.

Aha! kvůli reakci kontaktovalo ministra kultury, kdysi také kněze, Daniela Hermana (53, KDU-ČSL). Jeho mluvčí ale vzhledem k tomu, že jde o dopis neregistrované církve, sdělila, že se ministr vyjadřovat nebude. Nepodařilo se dovolat ani Halíkovi.

Náboženský »bizár«
I »nereakce« šéfa rezortu ale tak trochu dokládá, že Byzantský katolický patriarchát lze považovat za náboženský »bizár«. Jeho členové jsou teď podle webových stránek v exilu v ukrajinském Doněcku. Na ukrajinských webech se lze dočíst, že biskup Dohnal způsobil poprask, když se před šesti lety jeho lidé porvali s náboženskými oponenty v ukrajinském Lvově a sám byl zraněn. Při reakci vážně poranil přítomnou ženu, které poškodil čelist a způsobil otřes mozku, za což jej potrestal soud pokutou. Dohnal se také chlubí, že se s Vlkem zná z kněžského semináře. Možná jsou řeči o posledním soudu jen mstou méně úspěšného spolužáka... Kardinálovi a někdejšímu arcibiskupovi pražskému Miloslavu Vlkovi přišli po Novém roce na zhoubný nádor na plicích a metastáze v kostech. Předcházely tomu zdlouhavé zdravotní potíže. Celoživotní nekuřák se nyní připravuje na chemoterapii. „Diagnózu přijal v klidu, a když mu ji sdělovali páni profesoři, byl to on, kdo je podepíral a ujišťoval, že je na správné cestě, protože už vícekrát se mu zdálo, že odejít »tam« je to nejsprávnější řešení,“ píše se v oznámení o Vlkově nemoci. Kardinál se v poslední době ozýval zejména svojí kritikou prezidenta Miloše Zemana (72), nevycházel ani s předchozí hlavou státu Václavem Klausem (75).



Přečtěte si
ararat
27. 1. 2017 • 21:00

Alena Ponistova Kdyby opravdu bůh byl,a soudíl podle hříchu,svět by byl poloprázdný.Ti ve Vatikánu v boha sami nevěří.Hlavně že ovečky přispivájí na jejích blaho a to jim stačí.Všichni,jsou vykrmení jak prasata.No ale pokud je peklo,chudáci čerti,no ať si ho taky užijí.jako my.Jen ať ho nepošlou zpět na zem,to by mě čerti teda nasrali. +++++++++++++++++++++++++++++ Ponistová,ty jsi si ještě nenahmatala rohy ano hrbolky na temeni hlavy?ASI TAM DĚLÁŠ LUCIFERKU CO? užíváš si čertů?To musí být prčááááá,by řekla naše Sommerka,ta s tím má zkušenosti....dej pozor ať neshoříš,spratci by plakali.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.