Lidé se na Pražském hradě rozloučili s kardinálem Miloslavem Vlkem (†84): Pohlédli mu do tváře! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Lidé se na Pražském hradě rozloučili s kardinálem Miloslavem Vlkem (†84): Pohlédli mu do tváře!

Rakev s ostatky ležela v chrámu sv. Víta na Pražském hradě.
Rakev s ostatky ležela v chrámu sv. Víta na Pražském hradě. (Foto Aha!: Daniel Černovský, ČTK)

Kardinál, který měl mnoho obdivovatelů i nepřátel, prohrál boj se zákeřnou rakovinou. A včera se mu šly do katedrály svatého Víta poklonit davy. Tělo Miloslava Vlka (†84) vystavili v otevřené rakvi.

Nejde však o nic morbidního, nýbrž o historickou tradici při odchodu katolických hodnostářů. A hlavně o příležitost pro věřící, aby někdejšímu pražskému arcibiskupovi naposledy pohlédli do tváře. Ještě dnes budou mít možnost se loučit v kostele svatého Benedikta na Hradčanském náměstí a oficiální pohřeb za účasti církevních hodnostářů a osobností veřejného života proběhne v sobotu, opět ve svatém Vítu. U obou těchto dalších příležitostí už ale bude rakev zavřená. Právě v katedrále v kryptě arcibiskupů budou nakonec ostatky uloženy.



Složitý proces

Pražské arcibiskupství, které vše organizuje, tvrdí, že jde o záležitost velmi komplikovanou. „Přesun ostatků byl složitý logistický proces, stejně jako příprava sobotního ceremoniálu,“ řekl Aha! mluvčí arcidiecéze Stanislav Zeman. Konkrétní kroky, zejména jde-li o balzamování kardinálova těla, nechtěl »z důvodu zachování piety« upřesňovat. Na včerejší rozloučení dorazil mimo jiné ministr obrany Martin Stropnický (60, ANO), který jako bývalý velvyslanec ve Vatikánu Vlka dobře znal.

Kdo přijde

A v sobotu to vypadá na mnohem větší suitu politiků, zejména z KDU-ČSL. Chystá se lidovecký ministr kultury Daniel Herman (53), místo v nabitém diáři hledá také vicepremiér a šéf strany Pavel Bělobrádek (40).
Kdo naopak nepřijde a jenom pošle věnec je prezident republiky Miloš Zeman (72). Prý proto, že není pokrytec. S Vlkem si totiž na dálku často posílali »políčky«. Kardinál nemlčel, když šlo o kroky Hradu, které ho štvaly. Naposledy když prezident neudělil vyznamenání Jiřímu Bradymu (89), který přežil Osvětim.

Premiér Bohuslav Sobotka na Pražském hradě nejprve řešil s prezidentem nového ministra průmyslu. Z provizorní tiskové konference se ihned odebral poklonit se kardinálu Vlkovi, jehož tělo je vystaveno v katedrále. Květinu mu ale nesla ochranka.



Přečtěte si
pelagie
24. 3. 2017 • 09:15

Jako včera ... jeden blbec dokonce vytáhl mobil a fotil si mrtvého přímo.... být ochrankou tak mu nakopu pořádně ***, a rozšlapu mobil..to se přece nedělá ....

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.