Úskalí vánočního hodování! Rady, jak nevolat sanitu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Úskalí vánočního hodování! Rady, jak nevolat sanitu

Fotografie
Fotografie (internal)

K Vánocům dobré jídlo a pití jednoznačně patří. Ale může se také stát pěknou noční můrou v podobě přejedení nebo dokonce vážnějších zdravotních komplikací. Takový žlučníkový záchvat vám Vánoce hodně znepříjemní. Tak s těmi dobrotami opatrně...

Přejídáním k záchvatu
Pokud se budete cpát k prasknutí, to nejmenší, co vás může postihnout, je nevolnost. Ta ale klidně může skončit zánětem slinivky nebo žlučníkovým záchvatem. Pokud to půjde, vyhněte se jídlům, ve kterých je spousta tuku a cukru, kromě kapra nejezte smažená jídla a alkohol pijte střídmě.

Jak se vyhnout přejedení
• Nechcete-li se cítit jako přeplněný sud, zapisujte si, co jste snědli. Divili byste se, jak to pomáhá.
• I přes svátky se snažte jíst pravidelně. U nárazového stravování přejedení hrozí daleko častěji.
• Vařte a pečte zdravě: nahraďte majonézu jogurtem, při pečení koláče nebo bábovky použijte celozrnnou mouku
• Vyvarujte se jedení u televize. Může se vám snadno stát, že »vyluxujete« tác s cukrovím během jedné pohádky. Raději si připravte talíř se zeleninovými jednohubkami.
• Využijte volna a hýbejte se. I půlhodinová procházka denně, koulování nebo stavění sněhuláka se počítá!

Co dělat, když...
...vás pálí žáha? Úlevu většinou přináší zvýšená poloha horní poloviny těla nebo vypití sklenky vlažné vody. Zkuste doušek láku z kyselých okurek nebo červené řepy, pomáhá i hrnek heřmánkového čaje. Dávejte si pozor na objemná jídla a jídla ostrá a pikantní.
...vás postihne žlučníkový záchvat? Projeví se prudkou bolestí v pravém podžebří vystřelující do zad a žaludku. Záchvat může rychle přestat, ale také dokáže trvat několik hodin. Při velkých bolestech raději vyhledejte lékaře. Žlučník může prasknout nebo se zablokují žlučovody. Záchvat také může způsobit závažný zánět slinivky nebo zhoršit činnost jater.
...se vám zapíchne kost do krku? K odstranění může pomoci kousek chleba, který kůstku uvolní a odplaví do žaludku, kde se bezpečně rozloží. Jiné laické odstraňování nezkoušejte! Pokud se kůstku nepodaří zajíst, musíte na pohotovost nebo do nejbližší nemocnice na oddělení ORL.

Co je vánoční alergie
Možná i vy tvrdíte, že jste na vánoce alergičtí. To je ale jen slovní hříčka. Ovšem i některé alergie se objevují v tyto sváteční dny.

Zaprášené stromky a ozdoby
Umělé stromky jsou pro astmatiky nebo ty, kdo trpí alergickou rýmou, skutečným zlem. Po dvanácti měsících strávených na půdě nebo ve sklepě je totiž pokrývá slušná vrstva prachu.
Rada: kupujte pravé stromky nebo ty umělé včetně ozdob napřed mimo dům pořádně otřepte či opláchněte.

I s pravým stromečkem nemusí být vyhráno
Existují lidé, kteří naopak nesnáší stromky pravé. Jsou totiž alergičtí na pryskyřici. Kromě rýmy a slzících očí trpí často kožní vyrážkou.
Rada: Odborníci ze serveru bez-alergie.cz radí postříkat strom vodou ještě předtím, než ho přinesete domů.

Voní, ale vadí
Mezi další vánoční noční můry alergiků patří vonné svíčky. Mohou vyvolat bolest hlavy, vyrážku, ale také astmatický záchvat.
Rada: Okamžitě se jich zbavte!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.