Státní svátek a vyznamenání: Útoky na Zemana! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Státní svátek a vyznamenání: Útoky na Zemana!

Prezident Zeman měl během svátku o čem přemýšlet...
Prezident Zeman měl během svátku o čem přemýšlet... (Foto Aha – Alexandr Malachovský, Martin Přibyl, ara)

Pryč je doba, kdy Miloš Zeman (72) zažíval díky svému postoji k přijímání uprchlíků slávu. Jeho rozhodnutí neudělit státní vyznamenání českému rodáku Jiřímu Bradymu (88), který na vlastní kůži zakusil nacistické peklo, zřejmě popudilo i prezidentovy sympatizanty. Na ubližování dětem a neuctivé chování ke starým jsou zkrátka Češi hákliví. Těch, kteří přizvukují hlavě státu, je zatraceně málo. Kolik by jich asi bylo, kdyby je Hrad neplatil?

Hradní »gang«

„Při další vhodné příležitosti jsem ochoten zvážit vyznamenání Jiřího Bradyho.“ Prezident Miloš Zeman

„Státní vyznamenání nelze vynucovat nátlakovou kampaní.“ Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček (37)

„I kdybyste mi nehty trhal a z kůže mě svlékal, tak já vám budu tvrdit, že nic komentovat nebudu. Já nebudu potvrzovat do dne státního svátku, s kým jsem hovořil, kdy jsem s ním hovořil a o čem jsem s ním hovořil.“ Šéf hradního protokolu Jindřich Forejt (38)

„Pan Herman lže. V určité době, řekněme měsíc před udělováním státních vyznamenání, je takzvaně finální seznam.“ Hradní kancléř Vratislav Mynář (49)


Protihradní »gang«

„Význam tohoto svátku nemůže být snižován, nebo dokonce degradován pochybením, případně neomaleným postupem úředníků Kanceláře prezidenta republiky, osobu prezidenta nevyjímaje. Význam svátku nemůže být zpochybňován ani podle mého soudu nešťastným a nevhodným prohlášením vrcholných ústavních činitelů naší země v souvislosti s návštěvou nositele Nobelovy ceny míru, čtrnáctého dalajlámy.“ Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský (73)

„Bylo kdysi takové heslo: Republiku si rozvracet nedáme. Tak prosím pěkně: Naši zemi si ukrást nedáme. Ani tím monstrem na Hradě, ani tím pánem ze Slovenska.“ Herečka Bára Štěpánová (56)

„Miloš Zeman ve své předvolební kampani sliboval, že bude stmelovat společnost. A ono to vypadá, že se mu to nakonec možná i podaří. Že ji stmelí proti sobě. Protože podle všeho i ti, kteří mu jeho předvolební sliby uvěřili, se od něj začínají pomalu odvracet. Protože se vlastně svým způsobem ztrapňuje i před nimi.“ Hudebník Dan Bárta (46)

„Mé rozhodnutí symbolicky ocenit pana Bradyho je poděkováním za celoživotní úsilí a odvahu, s kterou brání lidská práva a pracuje na rozvoji humanity a demokratických principů.“ Předseda vlády Bohuslav Sobotka (44, ČSSD)


„Chceme ocenit, co pan Brady ve svém životě zažil a jak o tom dokáže podávat svědectví. Není to hon, kdo mu dá větší nebo důležitější cenu.“
Náměstek brněnského primátora Petr Hladík (32, KDU-ČSL)

„Běh času je neúprosný a pamětníků druhé svétové války a holocaustu ubývá. Nejhorší, co bychom mohli udělat, je na ty hrůzy zapomenout. Když si lidí, jako je pan Brady neváží na Hradě, tak si jich budeme vážit alespoň v Praze.“ Pražská primátorka Adriana Krnáčová (56, ANO)

„Rozhodnutí TV Prima neodvysílat pořad, ve kterém měl vystupovat pan Jiří Brady a také kritici prezidenta Zemana, by mělo probudit všechny, kterým jde o zachování skutečné demokracie v České republice. Událost ukazuje, že i údajně nezávislá televize je schopna vypnout program, který by mohl být nepříjemný pro signatáře takzvané »čínské deklarace«. Již jde o právo všech českých občanů na svobodná média a přístup k informacím.“
Bývalá šéfka dolní komory Miroslava Němcová (63, ODS)

„Letos poprvé nejdeme na Hrad. Nemůžeme slavit s těmi, kteří ponížili ČR prohlášením vůči Čínské lidové republice a obchodují s řády...“
Exministr financí Miroslav Kalousek (55, TOP 09)

Bradyho ocenili »na ulici«
Nad Hitlerovým vraždícím běsněním zvítězil svou osobní statečností, která ale nepřišla dost silná prezidentu Miloši Zemanovi (72). Čestnou roli vyznamenat českého rodáka přeživšího Terezín, Osvětim i pochod smrti – Jiřího Bradyho (88) – tak převzali téměř všichni ostatní vrcholní politici. Tváře některých pak byly k vidění na pražském Staroměstském náměstí, kam je na protest vůči hradní politice svolal místopředseda Sněmovny a Starostů a nezávislých Petr Gazdík (42). Místo na Hradě tak vyznamenala Bradyho »ulice«.


Průzkum: Odklánějí se Češi od Zemana?
Víc jak polovina národa je pro vyznamenání Bradyho. Ukázal to průzkum agentury Median, ve kterém se vyjádřilo přes tisíc lidí. Až třetina z nich věří Hermanovi, jen 13 procent pak verzi Hradu.

Hůlka: Štěkat budou závistivci
„Myslím si, že nejvíc budou štěkat a nadávat ti, kteří budou spíš závidět. Ne že by jim to vadilo z nějakých jiných důvodů a pan prezident říká jednu krásnou větu: Psi štěkají, karavana jde dál,“ řekl Frekvenci 1 zpěvák Dan Hůlka ke svému včerejšímu vyznamenání.

Kdo kromě muzikálového Draculy také dostal metál

Ocenění získalo 30 osobností, mezi nejznámější patří:  

  • Dominik Duka (73), arcibiskup pražský, primas český a kardinál
  • Eva Filipi (72), česká diplomatka v Sýrii, bývalá velvyslankyně v Turecku a Iráku
  • Jan Kačer (80), český herec a režisér
  • Valtr Komárek (†83), český ekonom, prognostik a čestný předseda ČSSD
  • Juraj Jakubisko (78), slovenský filmový režisér
  • Petr Robejšek (67), český politolog, ekonom a komentátor

Herman s nožem na krku

Ministr kultury Daniel Herman (53, na snímku) na svou čest tvrdí, že mu Zeman dal nůž na krk. Buď se Herman nesetká s dalajlámou a jeho strýček dostane vyznamenání, nebo se s dalajlámou setká a Brady ostrouhá. Stalo se to druhé. Hrad vydírání však odmítá.



Přečtěte si
anka
3. 11. 2016 • 15:12

Jo, jednoho hned napadne, kolik me upito, kdyz porizovali tuto fotografii...

zamlzena
3. 11. 2016 • 15:09

Demokraciii jsme sand budovali ale nedobudovali.Jistě nemůže mizet to, co ani nebylo. Podobně jsme budovali komunismus, ale vznikl jen jakýsi jeho paskvil. Proč se zabývat názvy a symboly, když chybí slušná morálka? Pokazili to jedinci, kteří se rvali k válu, a slušní spíše jen bezmocně přihlíželi. Svalovat vinu na jednoho nelze, a mnozí velmi zjednodušují.

oldedek
3. 11. 2016 • 11:48

"Zeman: Zneužili státní svátek k volební kampani..." Dyť ty lživý Šmajdo děláš kontinuální kampaň od doby co jsi "nastoupil" na Hrad a zjistil si, že se tam ty, Osvětimanští a tvoji kamarádi, kteří ti prezidentování zaplatili, zadarmo najedí, napijí a můžeš si dělat co chceš ale opravdu co chceš, navzdory že tě soudy odsoudily ...

ararat
1. 11. 2016 • 08:33

Jity,pozor,totalita či mafie,je ve své podstatě to stejné a že Zeman je bolševik,tak to je snad evidentní,z jeho chování a postojů,a pokud to tak nevnímáte tak si myslím,že by jste se mohla o to více zajímat.

jity
30. 10. 2016 • 13:33

Žádný bolševik Zeman neni a totalita, kterou máte na mysli se nevrátí. Toho se nebojím, já mám obavy z ještě horších zmetků. Lidé by si totalitu nezvolili, ale bohužel mafie nám vládne a někdy dost tvrdou rukou.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.