Kočičí kavárna pro radost, relaxaci i pro zdraví! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Kočičí kavárna pro radost, relaxaci i pro zdraví!

Do kavárny chodí i stálí zákazníci, kteří už kočky znají a mají své oblíbence.
Do kavárny chodí i stálí zákazníci, kteří už kočky znají a mají své oblíbence. (Foto Aha! – Robert Klejch)

Není to tak dlouho, co zachvátil republiku boom kočičích kaváren; jenže stejně rychle, jak se šířily zprávy o jejich založení, tak se i zavíraly. Vydali jsme se do jedné, která přežila a daří se jí. V čem tkví kouzlo kafíčka s čtyřnohou společností?

Při vstupu do Kočičí kavárny na pražském Smíchově vás nepřekvapí záplava koček ani mňoukání, netradiční tématiku připomíná jen branka, aby chlupáčci neutekli, a samozřejmě všudypřítomná kočičí tématika.

Prvních zvířat si všimnete až po chvíli, kdy je přemůže zvědavost, a jdou se podívat, kdo je přišel navštívit do jejich království. Po objednání kávy se usadím a vzápětí mne jde zkontrolovat první obyvatelka. Mám štěstí, vybrala si mě Bublinka, která prý chodí jen za hodnými lidmi.



V podniku manželů Herákových, který funguje od března roku 2015, žije celkem devět koček, maximální dovolený počet. „Milujeme je a chtěli jsme lidem dopřát pocit mít kočku na klíně. Každý ji nemůže mít doma,“ vypráví Lucie Heráková, která ale zároveň pracuje jako zdravotní sestra.

S manželem se prý inspirovali při návštěvě stejné kavárny v Londýně. A i když je určena pochopitelně lidem, na prvním místě jsou zvířata. „Ony tady bydlí a my jsme tady na návštěvě,“ vysvětluje. Proto se tu nebojí chování koček, ale spíš zákazníků. Hned u vchodu jsou vyvěšena pravidla. Ovšem, že fotit s bleskem, krmit či budit kočky se nesmí, si přečte málokdo, a tak musí neposlušné lidi občas sama usměrnit.


Horákovi měli na kočky štěstí, Bublinka, Zlatíčko, Štěstíčko, Fešák, Flíček, Joey, Lajlinka, Mazlík i Kvído se k lidem mají, mazlí se a neutrhnou se ani na to nejzlobivější dítě. Původních šest sem přestěhovali z vlastního bytu, další přidali rovnou do kavárny. A i když nezáleží na rase či pohlaví, nový přírůstek musí být vždy koťátko, starší by už ostatní do zaběhnuté party ostatní nepřijali. „Přivezli jsme je sem den před otevřením a další dvě noci tu s nimi na matracích s kamarádkou spaly,“ popisuje paní Lucie.

Osazenstvo si v novém rychle zvyklo a dnes by podle jejích slov už ani jinde žít nemohlo. „Znají už jen kavárenský život.“ Starost o kavárnu není ovšem jen idyla, jak se zatím zdá. Už dvakrát se místo pokusili vykrást a problémy způsobí občas samy kočky. Baru si třeba normálně nevšímají, shozené sklenice, hrnky či láhev vína už ale majitele nepřekvapí.

Pravidla
Otevřít si takový podnik není jen tak. Je potřeba povolení od úřadů, které chrání jak zákazníky, tak zvířata. Veterinární správa bojuje za dobro koček. Její zaměstnanci chodí na kontroly a zjišťují, jestli je všechno v pořádku, zda jsou zdravé, očkované, dostatek jídla a pití.

O lidi se zase stará Hygienická stanice. Zda kočka nejde za bar, jestli nemáte v jídle chlup. Když se nese něco z baru, musí to být bez chlupů. Jakmile leží občerstvení na stole, už si to musíte hlídat sami.


Léčba kočkou
Kavárna má nejen relaxační a uklidňující účinky, kočky mohou působit mnohem blahodárněji na lidský organismus. Léčba kočkou, tzv. felinoterapie je dnes už známý vědní obor.

Kočka může pozitivně působit na psychiku člověka, její přítomnost a kontakt pomáhají při snižování krevního tlaku, léčbě psychických potíží, stresu, pocitů úzkosti a fóbií. Kočky mj. umožňují náhradní citové vazby pro opuštěné lidi. Rovněž mohou dodávat lidem energii!



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.