Topení, svícení, koupání: Jak ušetřit a nemrznout? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Topení, svícení, koupání: Jak ušetřit a nemrznout?

Snížením průměrné teploty o jeden stupeň dokážete snížit náklady na vytápění až o 6 %.
Snížením průměrné teploty o jeden stupeň dokážete snížit náklady na vytápění až o 6 %. (Aha! - Alexandr Malachovský, Profimedia.cz)

Loňská zima byla mírná. A přesto mnohé z nás stála více, než musela. Jestli nechcete mít na jaře v peněžence vyvětráno, zkuste několik rad, jak šetřit energií v domácnosti. A nejde jen o topení. Za dlouhých zimních večerů totiž kvůli svícení spotřebujeme i mnohem víc elektřiny.

Topení: Ušetříte až 30 %
Abyste ušetřili na topení, nemusíte nutně kupovat nový kotel, nebo zkoušet alternativní zdroje vytápění. Velkou roli hraje i to, jak se v zimě chováte. Třeba snížením průměrné teploty o jeden stupeň dokáže stáhnout náklady na vytápění až o 6 %.

Velkou změnu může způsobit i odvzdušnění topení. Zavzdušněné totiž zvyšuje spotřebu energie až o třetinu. Ušetřit můžete i výměnou starých radiátorů za nové. „Jednoduchou výměnou litinového radiátoru za nový deskový můžete ušetřit dvacet až třicet procent,“ uvádí Kateřina Knihová ze společnosti Korado.


Okna: Ušetříte až 30 %
Okny uniká z bytu nejvíce tepla. Pokud ta vaše netěsní, můžete jejich vlastnosti zlepšit instalací kvalitního profilového těsnění. Nebo rovnou výměnou oken za nová. Podle odborníků přitom není nutné sahat po nejdražších trojsklech.

„Důležité je rozlišit, chceme-li zdokonalit tepelnou nebo zvukovou izolaci. Podstatná je rovněž potřeba prohřátí místností, či naopak zabránění prostupu slunečního záření,“ uvádí Jan Ros ze společnosti RI Okna.


Voda: Ušetříte až 50 %
Na vodě se dá ušetřit řadou opatření. Třeba tím, že vyměníte vanu za sprchování, můžete ušetřit na každém koupání až ¾ použité vody. Použitím pákové baterie místo klasických kohoutků až 40 % vody.

Ušetřit můžete i novou toaletou. Podle Ingrid Hejkalové ze společnosti Laufen použily staré tipy na jedno spláchnutí až 9 litrů vody, zatímco ty novější používají na velké spláchnutí 4,5 litru a na malé jen 3 litry.


Elektřina: Ušetříte až 30 %
Zhruba pětina spotřeby elektřiny souvisí u běžné domácnosti se svícením. Když vyměníte klasické žárovky (75 W) za kompaktní (15 W), klesnou náklady na svícení na třetinu, což za rok mohou být tisíce korun. Z hlediska spotřeby je v běžné domácnosti ale nejdůležitější lednice.

Ta spolu s mrazákem spotřebovává další pětinu veškeré energie. Důležité je přitom nejen nastavení správné teploty a udržování lednice plné, ale i pravidelné odmrazování. Jen 5mm vrstva ledu dokáže zvýšit náklady na provoz až o 30 %.

Přečtěte si
Josef124
23. 1. 2021 • 17:57

My jsme za loňskou zimu ušetřili několik tisíc díky tomu, že jsme vyhodili starý kotel a koupili jsme si tepelné čerpadlo. Manžel si spočítal úsporu za topení už předem, všiml si totiž, že existuje kalkulačka úspor za vytápění na http­s://mas­terther­m.cz­/tepel­ne-cerpadlo/uspory/ , a když mi řekl, kolik ušetříme, tak jsem mu nevěřila, ale po první zimě jsem se přesvědčila, že naši úsporu vypočítal správně .

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.