Unikátní český fousek: Záchrana vousatého parťáka! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Unikátní český fousek: Záchrana vousatého parťáka!

Dříve chovali českého fouska hlavně myslivci, dnes se stává miláčkem rodiny i tam, kde mají k myslivosti daleko.
Dříve chovali českého fouska hlavně myslivci, dnes se stává miláčkem rodiny i tam, kde mají k myslivosti daleko. (Foto Aha – Vlaďka Hradská)

Pro pána je nepostradatelným parťákem a pomocníkem. Jeho krev koluje po celé Evropě. Český fousek, který byl u nás po první světové válce na pokraji vyhynutí, zažívá nyní velké obrození. O víkendu se ti nejlepší setkali na Písecku, aby složili zkoušky všestrannosti.

Právě v Písku vznikl před 120 lety první spolek pro hrubosrsté ohaře s názvem český fousek. Chovatelé si jeho vlastnosti dodnes nemohou vynachválit. Díky všestrannosti, mírné povaze, věrnosti a chuti pracovat. O jeho oddanosti koluje řada historek.

40 let a 74 vrhů
„Hajný Sluka ze Skal u Protivína se po pádu zaklínil do výpusti rybníka a nemohl ven. Jeho pes Rek se ho snažil zoufale vytáhnout. Roztrhal při tom myslivcovi oblečení, přišel o zuby, ale pána nezachránil. Když měl hajný pohřeb, vběhl Rek do kostela a zoufale vyl. Pak utekl a už ho nikdo nespatřil,“ popsal příběh starý 50 let chovatel Václav Sobolík (62).

Sám je českým fouskům věrný 40 let, už odchoval 74 vrhů. „Když spala moje dcera v kočárku na zahradě, věděli jsme o každém jejím zabrečení. Pes pro nás přiběhl pokaždé, když se zavrněla. Fousek miluje bezmezně svého pána. Je to právoplatný člen rodiny. Kdo pozná jeho povahu, už nechce jiného,“ dodal Václav Sobolík.


Záchránili ho Jihočeši
Velkou zásluhy na záchraně českého fouska má písecký finanční rada František Houska. Ten se o fouska začal starat už za první republiky. Později, za druhé světové války, se k němu přidal veterinář Josef Kuhn. „Bylo jasné, že se český fousek sám od sebe nevzkřísí. Zůstalo jen pár jedinců. Otec měl výborné znalosti genetiky. Použil liniovou plemenitbu, která dala základ pro další kvalitní chov. Díky disciplíně chovatelů se to podařilo a v roce 1964 mezinárodní kynologická federace F.C.I. uznala českého fouska jako svébytné národní plemeno,“ řekla Aha! dcera Josefa Kuhna Jana Horová (73).

Pes dvou povah
Fousek je pes dvou povah. Jednak všestranný pomocník schopný pracovat v lese, na poli i ve vodě, a současně i oddaný člen rodiny. „Myslím, že už převažuje ta jeho druhá stránka. Je bezproblémový, přátelský, poslušný, přilne k rodině, hlídá děti, svého pána miluje. Doporučuji ho každému, kdo tyto vlastnosti ocení. Potřebuje ale pohyb a základní výcvik,“ vysvětlila chovatelka Jana Horová.

Prapředky má v celé Evropě
Českého fouska s oblibou používala šlechta k lovu už za Karla IV.. Díky tomu se rozšířil po celé Evropě. První doklad z roku 1348 hovoří o tomto plemeni jako o psu českém Canis bohemicus. Je nejstarší rasou hrubosrstých ohařů v Evropě. Český fousek se jmenuje podle vousů, které mu trčí na čumáku.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.