Zeman promluvil o svém zdraví: Mám jen dvě nemoci... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Zeman promluvil o svém zdraví: Mám jen dvě nemoci...

Pan prezident by si kvůli cukrovce měl panáčky odpustit.
Pan prezident by si kvůli cukrovce měl panáčky odpustit. (Foto Aha! – Vlaďka Hradská)

Cukrovka se mu zlepšuje. O své nevyléčitelné nemoci to včera řekl prezident Miloš Zeman (71). O potížích s nohama, tzv. polyfunkční neuropatii, prohlásil, že se nezhoršuje, ale ani nelepší

„Teplota, tlak, rosný bod, okluzní fronta, to je jedna Cimrmanova hra, jestli si vzpomínáte. Takže, cukrovka z 10,4 na 8,5, což mě nesmírně potěšilo, protože cukrovka je jedna ze dvou nemocí, které mám a které mě budou doprovázet až do konce života. Cukrovka, jak víte, je nevyléčitelná, ale může se zlepšovat, což se právě stalo,“ pochvaloval si v rozhovoru pro ČT Zeman.

O druhé nemoci dolních končetin, která jej sužuje, už tak optimisticky ale nemluvil. „Samozřejmě, kdekoli upadnu, spadnu ze schodů nebo zavrávorám, novináři napíšou, že jsem byl pod parou, a já říkám, kéž by to byla pravda, protože z toho můžu vystřízlivět,“ pravil český prezident s tím, že ho takzvaná polyfunkční neuropatie provází už asi deset let. „Nemohu říci, že se zhoršuje, ale na rozdíl od té cukrovky se nezlepšuje. Takže toto jsou jediné dvě nemoci, které mám, jak jsem už řekl, obě mě budou doprovázet až do konce života,“ povzdechl si.

Co je polyfunkční neuropatie?

Jedná se o chorobu postihující nervy s rozmanitými projevy – od bolestivosti přes poruchy pohybu až k ochrnutí. Její příčina může být vrozená, vyvolaná chorobou, toxickým prostředím či nedostatečným cévním zásobením nervů. Způsobuje ji také chronické požívání alkoholu. Pan prezident by si kvůli cukrovce měl panáčky odpustit.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.