Nejlepší školní oběd v Česku vaří ve Vrchlabí! Máme recept!
Ve které škole v Česku nejlépe vaří? Ve Vrchlabí! Jejich tříchodové menu nejvíc chutnalo porotcům v 10. ročníku celostátní soutěže o nejlepší školní oběd.
Čím kuchařky a kuchaři z Vrchlabí okouzlili strávníky? Podávali polévku z farmářského trhu, houbové rizoto s marinovanou červenou řepou, rukolou a parmazánem. Jako zákusek přidali fazolové brownies s banánem.
„Úžasné!,“ ohodnotila vítězné menu porotkyně a herečka Markéta Hrubešová.
Tématem letošní soutěže bylo kompletní bezmasé denní. Stříbrné medaile brali kuchařky ze Základní a mateřské školy Velký Beranov a bronz putoval do 22. mateřské školy v Plzni.
Rackové nám sežrali jídlo na balkoně...aneb na co si stěžují Češi na dovolené!
Celý článekPOTŘEBUJETE (na 5 dětských porcí): 500 g rýže arborio (nerozváří se a vstřebává chutě), velkou cibuli, litr zeleninového vývaru, 400 až 500 g čerstvých hub (žampiony, hlíva ústřičná), máslo, sůl, plátky sýru.
POSTUP: Na másle zpěňte cibulku, přidejte houby a poduste. Pak přilijte polovinu vývaru a přisypte rýži. Za stálého míchání vařte 15 minut a stále postupně dolévejte zbytek vývaru, až dosáhnete požadovanou konzistenci. Rizoto nikdy neohřívejte.
Víte, že...
...podmínky soutěže zahrnovaly uvaření jídla podle norem pro žáky od 11 do 14 let?
...cena jedné porce nesměla, tak jako ve škole, překročit 34 Kč?