Roztroušenou sklerózu mají i děti: Včasná léčba zlepšuje život! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Roztroušenou sklerózu mají i děti: Včasná léčba zlepšuje život!

Včasná diagnostika potíží může roztroušenou sklerózu zastavit tak, že budete mít téměř normální život.
Včasná diagnostika potíží může roztroušenou sklerózu zastavit tak, že budete mít téměř normální život. (Archiv Aleše Zajíčka, ara)

Porucha vidění, obtížná mluva, brnění, nejistá chůze, ztráta citlivosti rukou či nohou, únava, duševní nevyrovnanost. To jsou příznaky, které upozorňují na první ataky roztroušené sklerózy.

V Česku jí trpí asi 17 tisíc lidí, na celém světě je 2,5 milionu nemocných. Co vlastně roztroušená skleróza je? Jde o chronické zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému, jehož příčina není doposud známa. Onemocnění propuká většinou v mladším věku mezi 20 až 30 lety, častěji postihuje ženy. Pro nemoc je typické střídání období záchvatů (atak) a období zdánlivého klidu. Tento proces je nepředvídatelný, a proto jak léčba, tak i prevence je těžká.

Útočí na děti

Roztroušená skleróza postihuje i děti. Podle statistik je riziko onemocnění děvčátek po šestém roce 1,5x až 2x vyšší než u chlapců a dospívajících mužů. U nás se eviduje 32 nemocných dětí a mladistvých – 8 z nich je mladších 15 let. Nejmladšímu pacientovi lékaři diagnostikovali nemoc už ve 3,5 letech. „Příčiny, proč u dětí roztroušená skleróza vzniká, se výrazně neliší od dospělých. Roli zde hraje i pasivní kouření. Výzkumy prokázaly, že v rodinách s pasivním kouřením je dvakrát vyšší výskyt takto nemocných dětí,“ varuje neurolog docent Radomír Taláb.

Je čas žít!

Před třemi lety byla tato nemoc diagnostikována Aleši Zajíčkovi (48). Že něco není v pořádku, na sobě pozoroval těsně před tím, než odletěl do Barmy. Byl unavený, viděl dvojitě a později mu ochrnula levá ruka a noha. Po návratu z cest zkolaboval a za tři dny lékaři vyřkli ortel: roztroušená skleróza. „Ihned jsem se začal léčit, zpočátku kortikoidy, nyní podstupuji biologickou léčbu,“ vypráví pan Zajíček a dodává: „Ano, měl jsem chvíle, kdy mi nebylo dobře, proležel jsem v posteli několik dní. Ale moje partnerka se naoko namíchla a řekla: Koukej vstávat, je na čase začít zase pořádně žít!“ A tak tento duchem mladý sklerotik, jak si sám říká, cestuje se svou paní po vlasti i celém světě a nenechá se nemocí ovládat.

Jak se léčí

Nemoc se vyskytuje hlavně ve středních a chladnějších zeměpisných šířkách. Rizikovými faktory nemoci jsou kromě genetické dispozice EB virus, kouření a nedostatek vitaminu D. Léčí se kortikoidy, v posledních letech se osvědčila biologická léčba. Cílem léčby je zajistit pacientům, aby mohli chodit do práce, starat se o rodinu, věnovat se přátelům, svým zálibám, zkrátka žili naplněný život.

Má světový den

Zítra 25. 5. 2016 si lidé připomenou Světový den roztroušené sklerózy, od 10 do 17 hodin proběhne osvětová kampaň v parku na pražském Karlově náměstí. Návštěvníci se dozvědí, jak se roztroušená skleróza projevuje, promluví si s neurologem a dalšími odborníky.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.