O víkendu je největší »kosa«! Když máme volno, je počasí pod psa! Víme proč! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

O víkendu je největší »kosa«! Když máme volno, je počasí pod psa! Víme proč!

Fotografie
Fotografie (internal)

Víkend je pro většinu z nás nejkrásnější část týdne, to ale neplatí pro počasí. Sobota a neděle jsou podle statistik nejchladnějšími dny týdne. Naopak nejtepleji je v pondělí. 

Meteorolog Petr Dvořák pro MF Dnes srovnal průměrné teploty od roku 2000 a zjistil, že na víkend se počaší většinou vždy pokazí. „Nejnižší průměrná teplota z celého týdne, tedy necelých osm stupňů, skutečně vychází na sobotu. A hned po ní je neděle. Nejteplejším dnem je naopak pondělí,“ řekl mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu Petr Dvořák. Sobota je podle něj po úterý i druhým nejdeštivějším dnem, ale zato nejméně fouká. Nejméně prší ve čtvrtek a nejvíce fouká ve středu.

Proč je zima v sobotu?

Jedna z teorií říká, že ve všední dny proniká do ovzduší průmyslové znečištění, což podporuje vznik oblačnosti, zakryté slunce pak snižuje teplotu. „Například v Kladně, které je určitým energetickým centrem, mluvíme přímo o průmyslovém sněžení,“ dodal meteorolog Petr Dvořák. Přes víkend, kdy jsou mnohé provozy zavřené, se pak ovzduší vyčistí...

Až 25 cm sněhu

České hory zasypal sníh, nadílka vloček potrápila i lidi v níže položených částech republicky. Na Šumavě včera nasněžilo zhruba deset centimetrů, meteorologové ale očekávají dalších 15! V horách se řidiči neobejdou bez zimního obutí.

Výjimka potvrdí pravidlo...

Tento víkend má být výjimkou potvrzující pravidlo. V sobotu a neděli se dočkáme příjemných teplot a dokonce i sluníčka. V pátek se má postupně oteplovat, v sobotu se tak mohou teploty vyšplhat až na 18 °C. V neděli má být kolem 14 °C.

2686041:gallery:true:true

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.