Reakce může ohrozit život!

Zákeřnější než ty pylové jsou alergie potravinové. Hrozí po celý rok, hůře se rozpoznávají a alergická reakce při nich může v nejhorším případě končit smrtí. Pokud se taková reakce rozvine v maximální míře, postihuje celý organismus. O přežití rozhodují vteřiny.
Mezi typické potraviny, které mohou v případě nesprávně fungujícího imunitního systému vyvolat takto silnou alergickou reakci, patří ořechy, mák, ryby, mořské plody, vejce, vnitřnosti. Obdobná rozsáhlá reakce může ale nastat i po bodnutí včelou nebo vosou, po požití některých léků nebo při podání lokálního anestetika. Odborníci se také setkávají s takto extrémní odpovědí na kontakt s latexem… A existují i případy, kdy se příčinu vzniku alergické reakce tohoto druhu nepodaří vůbec objasnit.
Tělo „šílí“
Silné alergické reakci, která může mít za následek i selhání organismu a smrt pacienta, se odborně říká anafylaktický šok. Jeho příznaky se mohou dostavit po pěti až třiceti minutách po kontaktu s alergenem, ale výjimečně i s větším odstupem. Hlásí se v podobě svědění po těle, dále se mohou objevovat otoky, kopřivka, zhoršené dýchání, nehmatatelný puls, nevolnost a celková slabost, křeče, zvracení, až ztráta vědomí. Postižení dýchacích cest, otoky jazyka a hrtanu mohou vést až k zástavě dýchání, postižení kardiovaskulárního systému pak k život ohrožujícímu poklesu krevního tlaku. Nadměrné vyplavení hormonu histaminu způsobí rozšíření cév a zvýší propustnost cévních stěn. To způsobuje kolaps krevního oběhu.
První pomoc
Z uvedeného je jasné, že o přežití pacienta v takových okamžicích rozhodují vteřiny. Okamžitou pomoc představuje aplikace injekce adrenalinu do žíly. Tuto nezbytnou pomůcku při sobě lidé, kteří jsou takovouto reakcí organismu ohroženi, neustále nosí a mívají u sebe rovněž balíček s dalšími léky (např. antihistaminika), které lze podat v druhé řadě. Důležité je dále zajistit životní funkce – průchodnost dýchacích cest a činnost srdce srdeční masáží. V každém případě je nutné co nejdříve přivolat rychlou záchrannou službu, která poskytne okamžitou odbornou pomoc a pacienta odveze do nemocnice na pozorování.
Nechodí samy
Vyvolává u vás podobný stav, jakým trpíte v období „břízy“, také jablko? Víte, že jste alergičtí na olši, ale podobná reakce nastane po konzumaci hrušky? Ano, i to je možné. Ačkoli se na tu kterou potravinu u vás alergie při odborném vyšetření nemusela projevit, může mít souvislost. Jedná se o tzv. zkřížené alergie a vznikají proto, že alergeny z obou zdrojů jsou si svou strukturou podobné.
Praktická příručka: Rady pro přežití
- Léky pro první pomoc při sezónní alergii s sebou zodpovědně noste po celé kritické období, co je aktivní „váš“ pyl.
- Zajímejte se o aktivity „svého“ pylu, sledujte pylové předpovědi, mějte na očích pylový kalendář.
- „Spolupracujte“ s počasím. Příznivé je vlhké prostředí, ideální čas po dešti, ale stejné podmínky nabízí i přímořské oblasti.
- Trpíte-li alergií na pyl, zjistěte si možné riziko zkřížené alergie s potravinami a buďte při jejich konzumaci obezřetní.
- Při alergii na potraviny určitě navštivte odborníka - alergologa, který vám případně pro jistotu předepíše adrenalin. Jeho podání je kromě standardní první pomoci při anafylaktickém šoku pro záchranu života zásadní.
- Ve stejném případě poučte své okolí, jak se chovat, pokud by snad k anafylaktickému šoku došlo. O přežití rozhodují vteřiny.