Exkluzivní zpověď paní Heleny (90): Sloužila jsem bestii Heydrichovi! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Exkluzivní zpověď paní Heleny (90): Sloužila jsem bestii Heydrichovi!

Helena Vovsová si dobře pamatuje na říšského protektora Heydricha.
Helena Vovsová si dobře pamatuje na říšského protektora Heydricha. (Foto Reprofoto Petr Podroužek)

Byl jednou z posledních, kdo ho viděl před atentátem. Paní Helena Vovsová (90) sloužila říšskému protektorovi Reinhardu Hendrichovi (†38) za války na zámku v Panenských Břežanech. S prominentním nacistou, třetím nejvyšším esesákem se setkala tváří v tvář pouze dvakrát. V den jeho příjezdu a potom až několik okamžiků před osudným atentátem 27. května 1942. Ovšem v každodenním kontaktu byla s manželkou protektora, fanatickou antisemitkou Linou Heydrichovou.

Paní Helena byla zamlada pěkné kvítko. V zámku byla přistižena, když si zkoušela klobouk manželky Heydricha nebo porušila zákaz podávat jídlo jejich dceři. Na druhé straně obětavě pomáhala Židům sloužícím na zámku, nosila jim jídlo, vynášela dopisy, riskovala život.

Na první pohled to byl nepříjemný člověk

Nastoupila jako pomocná zahradnice na zámek v Panenských Břežanech v březnu 1941, bylo ji patnáct. Rodiče proti tomu nic nenamítali. Co taky, když školy Němci zavřeli. „Jméno Reinhard Heydrich nám před jeho příjezdem nic neříkalo. V den, kdy měl na zámek dorazit, jsem šla do hájovny pro chvojí, aby se z něj připravilo slavnostnější přivítání. Při návratu jsem zahlédla, jak před bránou sedí dva vojáci na koních. V jednom z nich jsem poznala, i když jsem ho nikdy neviděla, Heydricha. Přijel dřív, než se čekalo.“

Helena jim otevřela bránu a praštila s chvojím, už k ničemu nebylo, slavobrána se nekonala. Byla naštvaná, nesla ho zbytečně. „On byl na první pohled oparvdu nepříjemný, vizáž prozrazovala, že nemůže jít o dobrého člověka. Strach jsme z něj ale neměli, protože jsme nevěděli, co je zač,“ vzpomíná Helena Vovsová. Na zámku vypomáhala zahradníkům a zaskakovala v kuchyni. Bylo to snadné, vždyť děti Heydricha mívaly k snídani vločky s mlékem, hodně se tady jedl dušený chřest na másle.

Se zastupujícím říšským protektorem se potkávala jen ve chvílích, kdy odtud odjížděl. Mnohem častěji byla v kontaktu s Heydrichovou (†74) manželkou Linou a jejími dětmi. S kluky Klausem (9), Heiderem (8) a dcerou Silke (3). Holčička Marte se narodila až po atentátu.

Heydriška měla milence

„Heydrichová byla větším generálem, než Reinhard. Sice byla původem šlechtična, ale z chudého rodu. Neměla to s ním ovšem lehké, Heydrich byl děvkař. Navíc od začátku jejich vztahu se musela o vše postarat sama, jeho zajímala jen politika. V Břežanech se to změnilo. Měla tady komorné, kuchařku, učitelku i chůvu k dětem. Byla náladová, když se špatně vyspala, nejdříve dala do richtiku všechny na zámku a potom zpucovala oba zahradníky. Povídalo se, že měla milence, německého ministra lesnictví. Možná proto jezdívala na Hlubokou, odkud vozila srnce.“

Celý článek si můžete přečíst v Nedělníku Aha!

 

Přečtěte si
w.schultze...@...
29. 10. 2018 • 19:14

A pročpak takový nepřesný opis přijmení, jmenoval se přece Heydrich, celým jménem Reinhard Eugen Tristan. Psn Hendrych sloužíval krásnýmu Tondovi a pak snad i Hnusákovi

mekanik
4. 4. 2016 • 11:02

kdo kur,vám slouží,sám se jimi stává Vovsová přiblblá,to se máš čím chlubit kráááááávo

-bello-
4. 4. 2016 • 00:41

No, jak mohla v 15 letech od pohledu ohodnotit, že z něj nic dobrého nekouká ?Bblka tomu snad i věří co vykládá. Na té fotce je on moc pěknej chlap, ať si ona kecá co chce.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.