Nacistův zámek na prodej: Unikátní svědectví o životě Heydricha! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Nacistův zámek na prodej: Unikátní svědectví o životě Heydricha!

Ve 40. letech 20. století na tom byl na tom zámek lépe.
Ve 40. letech 20. století na tom byl na tom zámek lépe. (Foto Aha! – Daniel Černovský, ara)

Dolní zámek v Panenských Břežanech, kde před atentátem pobýval i zastupující říšský protektor Reinhard Heydrich (†38) se svojí rodinou, je na prodej. Historická památka přijde zájemce na minimálně 17 milionů korun.

„Zámek je nyní prohlašovaný za národní kulturní památku. Nemovitost je prakticky 25 let opuštěná. Obvodové zdi i příčky zatím stojí, krovy ale v pořádku nejsou, stejně jako sklep, který je napadený plísní, která je podle znalců nebezpečná pro statiku. Vše je promítnuto v ceně,“ říká likvidátor Václav Hlásek.

Dlouho nepobyl

Zámek se nabízí za 17 milionů korun, zajímavý je především tím, že se sem v roce 1941 nastěhoval Reinhard Heydrich, za kterým přijela na jaře 1942 se svými třemi dětmi i jeho těhotná manželka Lina (†74). Dlouho se však z malebného prostředí prominentní nacista neradoval. Na poslední cestu z Panenských Břežan se vydal 27. května 1942 do Prahy, kde byl na něj spáchán atentát. Do zámku se už nevrátil, neboť 4. června 1942 zemřel. Lina Heydrichová zde žila se svými potomky až do konce války.
9 hektarů k mání

„Nemovitost, stejně jako přilehlý pozemek, patří Výzkumnému ústavu kovů. Dáváme přednost zájemci o celý areál, jejíž část patří také Inovačnímu technologickému centru, který je v konkurzu. Pozemek, ještě s dalšími stavbami průmyslového charakteru a laboratořemi, má přibližně 9 hektarů a nejnižší celková cena včetně zámku je 32 milionů korun,“ přibližuje podrobnosti Václav Hlásek.

Je to prý hrůza

S tím, že není nemovitost v nejlepším stavu souhlasí i Helena Vovsová (90), která u Heydricha pracovala. „Před časem jsem se do zámku dostala, je to hrůza, skoro bych to tam ani nepoznala. Prakticky vše je v něm zdevastované,“ říká.

Celý článek si můžete přečíst v tištěné verzi Aha!

Přečtěte si
jiriforman
20. 3. 2016 • 06:57

A Němci to jsou taky zrůdy, které mají nacismus v krvi už od narození, proto mají ještě památník takové ku*rvy. Je dobře, že je Češi po válce vyhnali. I když aby to bylo spravedlivější, tak je měli na oplátku nahnat do těch plynových komor, svi*ě nacistické.

jiriforman
20. 3. 2016 • 06:48

A za 26 let ho havloidní prasata nebyli schopní dát do pořádku. A to vykřikovali jak nebudou jako oni. Hlavně, že máme plechové monstra na polích. Stěžovat si 26 let po revoluci na komunisty je už hodně velký alibismus. Ale nakonec - hlavně, že ta zrůda je už po smrti. Tak měl někdo zatočit i s Havlem ještě před revolucí.

jiriforman
19. 3. 2016 • 22:14

Tak když se o něj tak zajímáš, tak ho oprav za svoje. Co ti brání? Můžeš si tam udělat muzeum té mrtvé zrůdy.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.