Další oběť šikany na Třebešíně: Škola pro mě byla peklo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Další oběť šikany na Třebešíně: Škola pro mě byla peklo!

M. G. má dodnes nedůvěru k lidem a léta na malešické škole by nejraději vymazal z paměti.
M. G. má dodnes nedůvěru k lidem a léta na malešické škole by nejraději vymazal z paměti. (Martin Pekárek, Karel Kopáč)

Roky plné bolesti, strachu a ponižování prožil na malešické průmyslovce. Dodnes se s tím nedokázal vyrovnat a případ týrané učitelky Ludmily V. (†55) v něm vyvolává vzpomínky.

Od úmrtí profesorky angličtiny, kterou na malešické škole týrala trojice žáků, se ozývají další a další lidé, kteří si na téhle škole prošli šikanou. Stejný je i případ mladého muže M. G. (36).

Na průmyslovku nastoupil v září roku 1994. Už od října se stal terčem nelítostných spolužáků. A jejich záliba v trýznění jim vydržela po celou dobu docházky M. G. do školy, tedy neuvěřitelné čtyři roky!

Současný ředitel školy František Bártl byl tehdy jeho učitelem matematiky a nejspíš už zastával funkci zástupce ředitele školy. Chemii ho učila současná zástupkyně Taťjana Kubíková. „Studovali tam tehdy prominentní synové majitelů významných stavebních firem,“ řekl M. G. Aha!. „Od začátku si mě prostě někteří spolužáci vybrali a začali mě pravidelně napadat.“ Bývalý student byl každý školní den podrobován bití a zesměšňování.

Očití svědci bez zájmu

„Vytvořili si takový rituál, dokonce měli i takový rozpis,“ pokračuje M. G. „Pan Bártl i paní Kubíková byli očitými svědky a nijak na to nereagovali.“ Oba přehlíželi i takové situace, kdy vešli do třídy, M. G. měl batoh s učebnicemi v umyvadle plný vody a snažil se věci zachránit. „Když jsem byl fyzicky napaden a byly mi rozbité brýle, šel jsem za tělocvikářem, panem Barešem. Seděl s Bártlem i Kubíkovou ve sborovně. Všechno jsem jim řekl, ale nikdo nijak nereagoval,“ uvádí také M. G. svůj poslední pokus šikanu hlásit. Ze strachu, z pocitu, že vlastně nikoho nezajímá, uzavřel se student do sebe a celé další roky vše tajil i doma. „Každý den jsem se klepal. Měl jsem zdravotní problémy, špatný prospěch.“

Několikrát došlo k tomu, že i před Kubíkovou docházelo k jeho urážení, psychickému týrání, ona však před vším zavírala oči. I dnes prožívá M. G. nelehké okamžiky, když vidí ty, kdo jemu nepomohli, jak se hájí. Dnes je dospělý muž, který nakonec sportem řadu svých nočních můr překonal, ale úplně zapomenout na Třebešín se mu nejspíš nepodaří. 

Přečtěte si
frannes
21. 2. 2016 • 18:28

možná by pomohla rotace ve funkcích ,díky tomu je možné odtrhnout od sebe různé kamarádské party jež mají i vazby u zřizovatelů ,nějaký způsob anonymních schránek (linek důvěry) ale ne pod gescí školy ale například inspekce , každý takový případ by se měl vyšetřit a v případě šikany ať už zaměřené proti žákovi nebo učiteli by měl platit něco na způsob předběžným opatřením dočasné vyloučení ze studia (docházky do třídy ) s možným individuálním plánem výuky doma s instrukcemi například po netu a přezkoušením ve škole a to celé do uzavření případu .V podstatě platí podobné nebezpečí jako u vazby a to ovlivňování svědka (stěžovatele, šikanovaného) Proč se do problémové třídy nevysílali učitelé na hospitaci, ti by snad zasáhli. Další poznatek , o přestávkách , kdy se nejvíce nepravosti mezi žáky dějí ,opustit třídy ,svačit je možné mimo budovu nebo na chodbách

6010
21. 2. 2016 • 09:14

Okamžitě by to celé flegmatické vedení školy měli vyhodit, kór když již se takto chovají léta.Co lidí to psychicky odnese, tu jejich netečnost.Ať jdou dělat někam do fabriky, tam se tak akorát hodí.Toto nejsou pedagogové na svém místě.Trestuhodné, že jsou ještě stále ve své funkci!

stekajicikocka
20. 2. 2016 • 13:38

Takoví lidé jako tento pan ředitel, který zůstal v dané situaci zcela laxní ,na vedoucí místa nepatří.ří. A tací jsou i v domovech důchodců , kde šidí seniory a šikanují rodinu při návštěvách, omezují kontakt, ap. Jak je možné, že se to při nahlášení tak moc toleruje?

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.