Šikana učitelky: Poprvé všechna fakta pohromadě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Šikana učitelky: Poprvé všechna fakta pohromadě!

Případ neobvyklé šikany nyní prověřuje školní inspekce i policie.
Případ neobvyklé šikany nyní prověřuje školní inspekce i policie. (Foto: ara)

Brutální šikanu na pražské Střední průmyslové škole Na Třebešíně prověřuje školní inspekce i policie. Ředitel školy František Bártl včera na tiskové konferenci prohlásil, že nepochybil a neodstoupí.

Učitelka ruštiny a angličtiny Ludmila V. (†55) čelila nadávkám, výsměchu a dokonce i fyzickým útoků od tří studentů. V lednu zkolabovala a o několik týdnů později v nemocnici zemřela.

Trojka z chování
„Necítím žádné pochybení. Myslím, že jsme udělali všechno, co bylo v našich silách, a že jsme to udělali správně,“ myslí si ředitel František Bártl a dodal, že by i nyní postupoval stejně. Podmínečné vyloučení a trojka z chování mu pro trojici provinilců připadaly jako dostatečný trest. Rozhodoval se prý podle videí, které obsahovaly podstatně mírnější formy šikany. Nyní je možné, že tresty zpřísní a tyrany vyloučí definitivně.

Byla zdravá
Právě psychické útrapy se měly podepsat na zdravotním stavu nešťastné ženy. Vedení školy ale znovu odmítlo souvislost mezi šikanou a úmrtím učitelky. O jejích zdravotních problémech prý nevědělo. Když loni v únoru pedagožka nastupovala, absolvovala úspěšně prohlídku u pracovního lékaře, který napsal, že je zdravá a může učit.


Kolaps po omluvě
Ludmile V. se udělalo špatně 12. ledna, zhruba dvě hodiny po schůzce s jejími tyrany, jejich rodiči a vedením školy. Podle ředitele Františka Bártla byla po schůzce plná optimismu, doufala, že trojice kluků už jí přestane ubližovat. Dostala květiny a usmívala se. Krátce na to se ale její stav prudce zhoršil, začala mít závratě, a sanitka ji odvezla do nemocnice.


Podivný přístup zástupkyně ředitele: Videa horší než šikana?
Zástupkyně ředitele školy Taťjana Kubíková šokovala svým vyjádřením, že se zlobí především na ty studenty, kteří šikanu natočili a upozornili na ni média. „Já si kladu otázku, jestli toto není více zavrženíhodné,“ prohlásila Kubíková pro idnes.cz a dodala, že studenti měli jako první informovat ji. Někteří ale tvrdí, že to udělali a zástupkyně ředitele je odbyla. „Zcela odmítám, že bych řekla žákům, že to není jejich věc,“ tvrdí.
Časová osa tragického případu: Měsíce hrůzy za katedrou
*Jaro 2015 – podle výpovědi už tehdy začínají tři tyranové z třídy 2.E obtěžovat Ludmilu.
*Říjen a listopad 2015 – šikana se stupňuje, profesorka celé přestávky propláče v kabinetu.
*Prosinec 2015 – zdravotní stav profesorky a šikana vůči ní se dále zhoršují. Studenti si podle svých slov stěžují na průběh vyučování, ale vedení školy je odbude.
*12. leden 2016 – vedení školy obdrželo informaci o šikaně a konkrétní videozáznamy, které ji zachycují.
*14. leden 2016 – tři gauneři dostávají na schůze, kam jsou pozváni i jejich rodiče a šikanovaná učitelka, od vedení školy jako trest podmínečné vyloučení a trojku z chování. Ve stejný den Ludmila V. zkolabuje a kolegyně jí musí volat záchranku.
*Začátek února  2016  – Ludmila V. umírá v nemocnici.
*12. únor 2016 – kauza se provalila, do školy přichází policie, vedení školy nátlakem nutí studenty mlčet nejen před médii, ale i před rodiči, ředitel školy nastupuje na neschopenku.
*13. únor 2016 – byla zveřejněna videa brutální šikany.
*16. února 2016 – škola vydá prohlášení, že bude jednat o vyloučení tří provinilců a potrestá i další studenty, ministryně školství Kateřina Valachová se chce sejít s vedením školy.
*17. února 2015 – škola na tiskové konferenci odmítá pochybení a na otázku, proč žáky nevyloučili, ředitel František Bártl říká: „Před několika dny jsme se z videí dozvěděli, že toho mají na svědomí mnohem více. Tyto důkazy jsme předtím neměli, ale i tak se nehodláme unáhlit a chceme další postup konzultovat s odborníky.“

Výsledek kontroly České školní inspekce: Šikana tu není
Učitelce sprostě nadávali, házeli po ní mandarinky, bránili jí odejít ze třídy, naznačovali, že jí prdí do obličeje a dokonce ji prý uhodili teleskopickým obuškem. Školní inspekce přesto loni v květnu žádnou šikanu na škole neobjevila. Tedy v době, kdy týraná Ludmila (55) již na průmyslovce učila... Inspektoři školu naopak chválili, že zvládají prevenci šikany. „Důraz je kladen na předcházení projevů agresivního chování, šikany a zneužívání návykových látek,“ tvrdí ve zprávě inspekce. Jediná výtka směřovala k tomu, že vedení školy nedostatečně často kontrolovalo výuku v hodinách.
Učitele týrali už v roce 2008! Dějepisář: Vždycky si vyberou ty slabší
Šikanou ze strany studentů si v roce 2008 na stejné škole prošel i dějepisář Oldřich P. Puberťáci po něm házeli odpadky a za dveře mu stavěli smeták. Videa s jeho ponižováním vystavili na internet. V současnosti ale chování studentů zlehčuje a stojí na straně vedení školy. Na průmyslovce totiž stále učí. Zdůrazňuje, že ani ředitel ani jeho zástupkyně nepochybili. Na otázku, jestli si myslí, že má mezi žáky autoritu, odpovědět nedokázal. „Oni si vyhlídnou vždycky ty, které považují za slabší. K některým si to nedovolí,“ řekl na adresu tyranů.

Otec agresora: Syn činu lituje, ale málo
Čelem se k situaci postavil otec jednoho ze tří agresorů. Svého syna neomlouvá, naopak je jeho chováním zděšen. „To všechno, čeho se můj syn dopustil a jak jednal, je naprosto v rozporu s tím, jak jsme ho vychovali, i s mým chápáním. Velice litujeme toho, co se stalo,“ řekl muž deníku Právo. Litoval i dcery nešťastné učitelky a nabízel jí případnou pomoc. „Upřímně se omlouvám všem, kterým můj syn ublížil,“ dodal. Nešťastný otec připustil, že jeho syn týrání učitelky lituje, ale ne dostatečně. „Je si vědom toho, že důsledky si ponese. Nicméně jak jsou v tom namočení tři, jako by je ta kolektivní vina částečně zbavila vlastní odpovědnosti a viny. Měl by litovat víc,“ řekl otec.

Více o celé kauze se dozvíte ZDE.



Přečtěte si
ararat
23. 2. 2016 • 19:43

ty jsi stejný šmejd jak vedení ve škole,Marfušo,tebe by měli taky zavřít hned za mříže v Bohnicích.

plzv
22. 2. 2016 • 16:47

Co to je šikana? To, čemu se říká šikana jsem nepoznal. Šikana učitelů? To snad je zlý sen. Takový úpadek nemravnosti! Jsme ještě v civilizované zemi? Jsem ročník 28 a proto se ptám - kam se poděl Svojsík, Jestřáb a Rykytán? Kde jste Rychlé šípy a Mirku Dušíne? Zůstalo jenom Bratrsto kočičí pracky? Je ještě možné takový úpadek zastavit? P.S. Co bude s těmi slepými a hluchými učiteli? Co s nimi, paní Valachová? J.K.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.