Rodinu s dětmi vyhazují na ulici! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Rodinu s dětmi vyhazují na ulici!

Maminka Lucie a tatínek David s dětmi Leontýnkou (6 měsíců), Eliškou (3) a Štěpánkem (6) se obávají, že skončí kvůli domácímu na ulici.
Maminka Lucie a tatínek David s dětmi Leontýnkou (6 měsíců), Eliškou (3) a Štěpánkem (6) se obávají, že skončí kvůli domácímu na ulici. (Foto Aha! – Karel Janeček)

Do svízelné životní situace se dostala rodina Fukalova z Českého Těšína. Přestože uhradila kauci a pak řádně platila nájem, majitel bytu je chce i se třemi dětmi vystěhovat na ulici.

Do bytu majitele Jana B. (57) v Mládežnické ulici se rodina nastěhovala loni v listopadu. „Zaplatili jsme tehdy 30 tisíc korun na kauci. Uhradili jsme dopředu i dva nájmy, takže to celkem stálo 45 tisíc,“ říká tatínek David Fukala (28).

Sotva se rodina zabydlela, začaly po Novém roce peripetie. Přestože smlouva byla původně do října 2016, Jan B. přišel s novým dodatkem. Po rodině chtěl další kauci 18 tisíc a navíc o 2150 vyšší nájem. Rodiče se báli, že skončí s dětmi na ulici, a tak podepsali.

„Je to vydřiduch. S navýšením nájmu bychom se smířili, ale platit další kauci nechceme,“ říká maminka Lucie Fukalová. Když se jim vše v hlavě rozleželo, podali na Jana B. trestní oznámení pro útlak. Druhou kauci mu už nezaplatili. Teď žijí v obavách. „Máme strach, že nám vymění zámky, a my se dovnitř už nedostaneme. Ani k doktorovi už nemůžeme všichni najednou,“ krčí rameny Lucie.

Majitel bytu s reportérem Aha! mluvit nechtěl. „Tomu trestnímu oznámení se fakt směju. To jsem se pobavil,“ jen řekl.

Rodině, která podle něj nedodržela smlouvu, poslal v pondělí desetidenní výpověď. „Co bude dál? Hrozí nám, že pokud se nevystěhujeme, podá na nás žalobu,“ pláče maminka Lucie.

Případem se zabývá policie

„Skutek je ve stadiu prověřování a podle zjištěných skutečností bude rozhodnuto o dalším postupu. Zatím nejsou zahájeny úkony trestního řízení,“ uvedla policistka Zlatuše Viačková.

Rada právníka JUDr. Tomáše Sokola

„Pokud podepsali dodatek smlouvy, k něčemu se zavázali, a jsou přesvědčeni, že je smlouva v rozporu s dobrými mravy, měli by se domáhat prostřednictvím soudu rozhodnutí, že jejich závazek není platný. Soud mohou jakožto nemajetní požádat o bezplatné právní zastoupení, o což mohou požádat i Českou advokátní komoru.“

Přečtěte si
vuhp
30. 1. 2016 • 15:33

Nemají tu správnou barvu pleti.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.