Terezka (13) po mozkové obrně: Na léčbu si vydělává kreslením! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Terezka (13) po mozkové obrně: Na léčbu si vydělává kreslením!

Tereza se malováním berušek snaží získat peníze na lázeňský pobyt.
Tereza se malováním berušek snaží získat peníze na lázeňský pobyt. (Foto Aha! – Helena Lacinová)

Osud nakládá trojnásobné matce Daně Kretschmanové (39) z Bíliny víc, než by měl. Prostřední dítě, Terezka (13), se narodilo s mozkovou obrnou a má postižené ruce i nohy. O zlepšení zdravotního stavu dcery matka svádí každodenní boj.

Denně jí vozí do rehabilitační třídy speciální školy v Teplicích. Tereze by ráda dopřála rehabilitaci ve specializovaných lázních Klimkovice na Moravě. Aby s ní matka mohla jezdit alespoň dvakrát do roka, na což padesáti tisíci přispívá pojišťovna, musí se pořádně otáčet. Pobyt totiž stojí sto tisíc korun. „Za Terezu doplácím padesát tisíc korun a za šestiletého syna Matyáše sedm tisíc korun. Nemůžu ho ještě nechat doma,“ řekla samoživitelka s tím, že si připadá jako žebrák, když stále shání peníze na léčbu dcery. „Po rehabilitaci dělá Tereza pokroky,“ zdůvodňuje matka, proč se o pomoc obrátila na čtenáře Aha!

Berušky, které Terezka vyrábí, aby si přivydělala na léčbu.


S rukama v klíně však nesedí. Sváží z restaurací a od dalších dobrodinců plastová víčka, která jí zpracovatelská firma proměňuje za peníze na léčebný pobyt. „Za půl roku je to tak tuna a za ni dostaneme zhruba pět a půl tisíce korun,“ říká matka. S dcerou proto maluje berušky, které nabízí za dobrovolný příspěvek. Na únorový pobyt jí chybí ještě patnáct tisíc korun.

Žijí z minima
Rodině po odečtení nákladů zůstane na měsíc 2250 korun. Matka musí ještě asi rok splácet tři tisíce korun úvěr na byt.

Chcete pomoci?
Peníze můžete poslat na konto: 2490434133/0800

Přečtěte si
-bello-
8. 1. 2016 • 02:34

dana1976 chlapi tohle často neustojí, ale že by i babička s dědou ?To je svinstvo.Ale snad by dcera na určitou chvíli mojhla někam na rehabilitační kliniku a vy do lázní.Pro vás jsou moc důležité.To by snad šlo na ¨hrazení pojišťovnou.´vnou,Dcera by to vydrřžela, nebyla by sama NějakáHome Care taky existuje.

dana1976
7. 1. 2016 • 07:58

Terezka ma i sve FB stranky SBIRKA PRO TEREZKU, kde je o ni a jeji lecbe a nemoci vic. I o sberu vicek a beruskach. Bohuzel negativnich lidi a nazoru je hodne a nelze s nimi nic delat. Obcas ji snad zavidi i ty lazne bohuzel. Sama si Lázně ani rhb nemůžu dovolit. Nema se o ni kdo postarat. Babicky ani dcera ji neunesou. Celych 13 let jsem ji 24 hodin po boku. Otec odesel kdyz ji byl rok a on ani jeho rodina se s ni stykat nechteji. Pece je opravdu jen na mne.

-bello-
6. 1. 2016 • 22:44

dana1976 nebylo to myšleno rejpalově, protože jak víte, z článku tohle nevyplývá.To postižení je strašlivé.To máte pravdu.Pro vás ale musí být taky děsivě vyčerpávající takhle žít.Máte další děti, možná by nebyly od věci lázně spíš pro vás.S psychoterapeuty a relaxem, abyste pro ty děti vydržela.

dana1976
6. 1. 2016 • 20:37

Sama jet nemůže protože je ležící a na plenách. Má epilepsii, sama nesedí a nikdy se nepostavila. Je zcela odkázaná na mou péči, je jako 13leté mimino. Po krvácení do mozku má zavedený VP-shunt (hadička do mozku pro odtok mozkomíšního moku). S ničím z jejích diagnoz ji nikam do lazní samotnou nepustí. To je vysvětlení pro rejpaly. Není jednoduchá ani péče o ní ani v samotných lázních natož zvládnutí 6 hodinové cesty autem do Klimkovic. Kdo nemá takhle postižené dítě, nemůže nic z toho posoudit.

lipno
6. 1. 2016 • 17:30

Zřekni se peněz ve prospěch uprchlíků

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.