Odborníci o Zemanově výroku k postiženým dětem: Vrací nás do dob totality! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Odborníci o Zemanově výroku k postiženým dětem: Vrací nás do dob totality!

Prezident Miloš Zeman opět rozpoutal vášnivé debaty.
Prezident Miloš Zeman opět rozpoutal vášnivé debaty. (Foto: ara)

Je to návrat totality a ghett! Tak hodnotí část odborné veřejnosti výroky prezidenta Miloše Zemana o nevhodnosti společného vzdělávání postižených a zdravých dětí.

Zeman »šlápl do porcelánu« v Rehabilitačním ústavu Brandýs nad Orlicí. Prohlásil tu, že „není zastáncem názoru, že by děti, které jsou určitým způsobem handicapované, měly být umisťovány do tříd s nehandicapovanými žáky, protože je to neštěstí pro oba...“

Naštval i ministra
Podle Kláry Laurenčíkové, předsedkyně České odborné společnosti pro inkluzivní vzdělávání, by si hlava státu podobná slova vůbec neměla dovolit. „Vrací nás do dob hluboké totality, kdy byly děti s handicapem vyloučeny nejen z běžných škol, ale mnohdy také z běžné společnosti, zavírány do ústavů,“ prohlásila.

Obdobný názor vyjádřila také veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová. Národní rada osob se zdravotním postižením pozvala prezidenta ke schůzce, aby mu mohla osvětlit, co znamená integrace handicapovaných. Promluvit si chce s prezidentem i ministr školství Marcel Chládek.

Mluvčí Ovčáček: Debata není černobílá
Za prezidenta reagoval jeho tiskový mluvčí Jiří Ovčáček: „Pan prezident přispěl zcela legitimním, a nikoliv ojedinělým názorem do diskuse o včlenění v našich školách. Je smutné, že zastánci včlenění debatu nepřipouštějí a snaží se celou věc jen skandalizovat. Je proto dobré si připomenout, že debata o včlenění rozhodně není černobílá.“



Přečtěte si
mirkazam
17. 1. 2015 • 19:17

harm

mirkazam
17. 1. 2015 • 19:16

radar666

lukreciaborgia
17. 1. 2015 • 14:32

petr11-u nás se rozdrbalo všechno.Absolutně všechno.Nikdy jsme tak před Ruskem neohýbali hřbet tak jako před Germánama.Merkelová jenom hvizdne,že musíme přijmout muslimy a my otevíráme náruč.Merkelová samozřejmě poslouchá zase ameriku včele s Obamou.Bůhví,co na ni tem Obama ví,že tak plní jeho rozkazy.

lukreciaborgia
17. 1. 2015 • 14:27

Kdyby to řekl kdokoliv,bez respektu i s respektem,tak by se to přešlo. Aleˇřekl to Zeman a to se neodpouští a přicmrndci v médiích a na ČT24 i na ČT1 se mohou zbláznit,co to zase Zeman řekl.Nevadí jim muslimové,nevadí jim nic,ale Zeman si to odskáče.

oldedek
17. 1. 2015 • 14:03

odKdyby nebyl náš pan prezident takový posera a řekl to zcela jasně tak jak mu huba narostla a né to všelijak zaobaloval, tak by jste poznali, že mluví jen a jen o cikánech, viz úryvky z jeho řeči: - …děti určitým způsobem handicapovány. - …a to není žádný rasismus. - …to není preference nějaké etnické skupiny. - …ty děti jsou daleko šťastnější, když jsou v rovnocenné komunitě. - …čili jsem proti inkluzi. Vím, že mě multikulturalisté napadnou, že jsem rasista. - …z hlediska duševní pohy těch dětí bude lepší, když budou existovat praktické třídy….. ČAU !!!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.