Kysané zelí: Nejlepší a nejlevnější přísun vitaminů na celou zimu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 20. července 2025

Svátek slaví Ilja, zítra Vítězslav

Kysané zelí: Nejlepší a nejlevnější přísun vitaminů na celou zimu!

Když si budete kupovat kysané zelí, dejte přednost tuzemským dodavatelům, protože někteří zahraniční výrobci urychlují kvašení chemicky.
Když si budete kupovat kysané zelí, dejte přednost tuzemským dodavatelům, protože někteří zahraniční výrobci urychlují kvašení chemicky. (Profimedia.cz)

Vitaminu C je v něm jako v citronu nebo pomeranči, a přitom stojí jen pár korun. V kysaném zelí je ho dokonce víc než v syrovém. Podle studií prováděných ve Finsku je kysané zelí dobrou a levnou prevencí před vznikem rakoviny jater, plic, tlustého střeva a prsu. Během procesu kysání v něm totiž vznikají takzvané izotiokyanáty, jež mají silně protirakovinné účinky.

Slovo odborníka
„Kysané zelí obsahuje tzv. probiotické kultury. Tím se řadí mezi probiotika, látky produkující kyselinu mléčnou, která podporuje vstřebávání vápníku a železa. Obnovují rovněž poškozené tlusté střevo, podporují trávení bílkovin a cukrů a vytvářejí látky tlumící růst škodlivých bakterií,“ vyjmenovává výživový specialista Martin Škába.


Recept na domácí kysané zelí
Na 5litrovou nádobu je potřeba 5,5 kg nakrouhaného zelí, 100 g kuchyňské soli, 10 g kmínu a 75 gramů cibule. Pro vylepšení chuti můžete přidat strouhaná jablka, pepř nebo bobkový list. Postup: Umyté hlávky zelí jemně nakrouhejte, promíchejte se solí, kmínem a cibulí. Vložte do kameninového hrnce a pořádně udusejte. Přikryjte víkem a žlábek pod ním naplňte vodou, aby se zelí nezačalo kazit. Nádobu uložte do temné místnosti s teplotou do 15 stupňů. Doba kvašení trvá 4–6 týdnů. Po vykvašení přendejte nádobu do chladné místnosti a jednou za dva až tři týdny kontrolujte, zda je zelí pod vodou a zda je ve žlábku pod víkem voda, aby k zelí nemohl vzduch a nekazilo se.

Další recepty na kvašenou zeleninu najdete ZDE  >>>

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.

Známé celebrity
Agáta Hanychová • Anna K. • Anna Slováčková • Artur Štaidl • Bolek Polívka • Dagmar Havlová-Veškrnová • Dagmar Patrasová • Daniela Písařovicová • Dominika Gottová  • Eva Burešová • Eva Samková • Felix Slováček • Filip Blažek • František Ringo Čech • Hana Gregorová • Hana Zagorová • Helena Vondráčková • Hynek Čermák • Iva Kubelková • Ivana Gottová • Iveta Bartošová • Jakub Prachař • Jan Čenský • Jan Kraus • Jana Adamcová Nováková • Jana Boušková • Jaroslava Obermaierová • Jiří Bartoška • Jiří Krampol • Jiřina Bohdalová • Jitka Čvančarová • Josef Kokta • Karel Gott • Karel Šíp • Kate Middleton • Kateřina Brožová • Libor Bouček • Linda Rybová • Lucie Bílá • Lucie Borhyová • Lucie Šafářová • Lucie Vondráčková • Lukáš Vaculík • Mahulena Bočanová • Marek Eben • Marta Kubišová • Martin Dejdar • Michal David • Monika Marešová-Poslušná • Ondřej Gregor Brzobohatý • Pavla Tomicová • Petr Janda • Rey Koranteng • Sára Affašová  • Sara Sandeva • Simona Krainová • Štefan Margita • Taťána Kuchařová • Tatiana Dyková • Tereza Kostková • Tomáš Plekanec • Václav Neckář • Veronika Arichteva  • Veronika Gajerová • Veronika Žilková • Vojtěch Dyk • Vojtěch Kotek • Zdeněk Pohlreich • princ George • princ Harry