Peklo v Afghánistánu: Američané bombardovali Lékaře bez hranic! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Peklo v Afghánistánu: Američané bombardovali Lékaře bez hranic!

Nemocnice v Kunduzu
Nemocnice v Kunduzu (Foto: EPA, Reuters, Twitter)

Během sobotního bombardování afghánského města Kunduz Američané omylem bombardovali nemocnici Lékařů bez hranic (MSF). O život přišlo nejméně devět zaměstnanců této humanitární organizace, 37 utrpělo vážná zranění, další lidé se pohřešují...

Nemocnice byla navíc při bombardování přeplněná pacienty, jelikož v Kunduzu zuří poslední týden tvrdé boje. Otřesný omyl americké armády navíc zveřejnili sami lékaři MSF na sociálních sítích. Událostí jsou otřeseni nejen oni, ale i celý svět. Humanitární organizace navíc důrazně po incidentu připomněla, že přesné souřadnice kunduzské nemocnice úřady moc dobře věděly, jelikož jim je prý opakovaně připomínala, naposledy před čtyřmi dny 29. září.

Nálety pokračovaly i přes varování

Podle výkonného ředitele americké pobočky MSF Jasona Cona bombardování trvalo dalších více než 30 minut poté, co lékaři úřadům nahlásili, že jsou zasaženi. Lékař Ádil Akbar agentuře AP řekl, že při bombardování byl zasažen operační sál, urgentní příjem a další části nemocnice. „Podařilo se mi po útoku utéct, ale vím, že se pohřešují někteří zaměstnanci i pacienti.“ uvedl.

 

Češi a Slováci se nepohřešují
Ačkoliv není doposud znám konečný počet obětí, mezi zabitými spolupracovníky humanitární organizace MSF nejsou Češi ani Slováci.

Přečtěte si
asiblazen
4. 10. 2015 • 23:41

divný omyl,přijde mi poslední dobou, že usa maj namočený prstíky ve více marmeládách, než zvládají pojmout a pro nás by to mělo být varování. vždy jim šlo o vlastní prospěch...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.