Linda Bandíková (7): Zachránila topící se Anetku (2) | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Linda Bandíková (7): Zachránila topící se Anetku (2)

Linda Bandíková s prezidentem Klausem.
Linda Bandíková s prezidentem Klausem. (Aha! – Petr Novotný)

PRAHA – Dvouletou Anetku, která se loni 19. května topila v zahradním bazénu, dokázala zachránit jen o čtyři roky starší kamarádka Linda Bandíková (7). Včera se za svůj hrdinský čin stala nejmladší držitelkou Zlatého záchranářského kříže a malou záchranářku přijal odpoledne na Pražském hradě prezident Václav Klaus. Na významnou cenu ji nominoval i deník Aha!

● Od prezidenta Klause dostala Člověče, nezlob se!

Ze slávy kolem sebe byla včera odpoledne Linda celá vykulená. „Moc se tam těším,“ říkala těsně před audiencí u prezidenta republiky a rozhlížela se po hradních chodbách. „Nejdříve jsme si stoupli na koberec a čekali. Potom mi pan prezident říkal: Gratuluju a přál mi. Dostala jsem od něj dárek, Člověče, nezlob se!“ popisovala Linda po přijetí u prezidenta.

Nehoda u jednoho z penzionů v Loučovicích na Českokrumlovsku, která měla díky Lindě šťastný konec, mohla skončit tragédií. Lindu tehdy vzala maminka s sebou na chvilku do práce. Holčičky si hrály u bazénu, do kterého pracovníci penzionu právě napouštěli vodu. Zvídavá dvouletá Anetka hadici chytila, silný tlak vody s ní smýkl a stáhl dívenku do ledové vody. Děcko navíc táhly ke dnu vodou nasáklé pleny. Žádný dospělý v ten okamžik na místě nebyl. Linda se nahnula přes okraj, kamarádku vytáhla a zavolala pomoc. „Měla hlavičku celou pod vodou, tak jsem ji povytáhla a pak nějak chytila za ramínka. Byla těžká,“ vzpomíná Linda.

Mamince se pak šla malá zachránkyně přiznat, že si umáčela rukávy. Když vylíčila, jak si je vymáchala, měla z toho máma dvojnásobný šok. „Měla jsem rozporuplné pocity. Hlavně strach, že to dítě mohlo Lindu stáhnout pod vodu taky,“ líčí Eva Bandíková.

„Samozřejmě jsem na dceru pyšná. Sama nevím, jak bych při nebezpečí reagovala. Pochválila jsem ji, ale také jsem jí vysvětlila, jak musí být sama opatrná,“ dodává hrdá maminka.

Od té doby se Linda s Anetkou už neviděla. „Maminku té holčičky neznám a nemám na ni kontakt. Nechtěla se o tom nikde zmiňovat. Asi ji mrzí, že dceru neuhlídala. V tomhle věku jsou děti nejvíc neposedné,“ myslí si Bandíková.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.