Zabiják z vlastní zahrádky: Konzumace cukety má první oběť! Nebezpečné jsou i okurky
Jedovaté cukety a okurky jsou následkem vlny veder. Odborníci před jejich konzumací důrazně varují. Pokud tedy ochutnáte cuketu nebo okurku, která je hořká, raději v konzumaci nepokračujte!
Zabijákem v oblíbené zelenině je bakteriální jed kukurbitacin, jehož je v letošní domácí úrodě více než obvykle, právě díky horkému počasí. Jed byl příčinou úmrtí muže z Německa. Ten byl společně s manželkou hospitalizován na klinice Heidenheim, důvodem byla bolest v oblasti žaludku. Tu způsobil právě kukurbitacin, který po požití naruší žaludeční a střevní membránu.
Možnost zvýšeného počtu intoxikované zeleniny potvrdila i Maria Rothová, která je vedoucí chemického výzkumu Úřadu pro kontrolu potravin a veřejné zdraví, uvedla DPA. Podle Rothové si zelenina takto jedovaté složky zachová jen zřídka.