Objev století: Lampička na slanou vodu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Objev století: Lampička na slanou vodu!

Lampička na slanou vodu "v chodu"!
Lampička na slanou vodu "v chodu"! (Foto: Facebook)

Svět možná zbytečně staví další jaderné elektrárny, protože i tzv. úsporné žárovky budou brzy neúsporné! To v případě, že se prosadí vynález filipínského vědce Lipa Aisa Mijena z univerzity De La Salle.

Ten vyvinul světelný zdroj za použití pouze slané vody a dvou elektrod. Prosadit by se měl zejména v odlehlých oblastech, kde by mohl svítit až jeden rok bez velkých nároků na údržbu. Vynález dostal název SALt (Sustainable Alternative Lighting – trvale udržitelné alternativní osvětlení) a má šanci v rozvojových zemích nahradit nebezpečné petrolejky či svíčky. Nová lampa je ve fázi zkoušek, ale brzy by se měla objevit na trhu.



Autor:  al

Přečtěte si
Josef124
27. 10. 2020 • 10:09

Tak o takových lampičkách slyším poprvé . My máme doma klasická bytová svítidla. S manželkou jsme si je vybrali z https://www.bytova-svitidla.cz/ a jsou v nich led žárovky, takže můžeme svítit od rána do večera a spotřeba elektřiny je minimální.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.