Statistiky mluví jasně: Češi, dřete, budete CHUDÍ! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Statistiky mluví jasně: Češi, dřete, budete CHUDÍ!

Čeští rodiče samoživitelé se dvěma dětmi jsou na tom podle žebříčku bídně.
Čeští rodiče samoživitelé se dvěma dětmi jsou na tom podle žebříčku bídně. (Dana Kolářová / Blesk)

Čísla jsou neúprosná. Jsme sice dlouhodobě mezi zeměmi s nejnižším ohrožením chudobou v EU, ale když už do té pasti spadneme, dostat se ven není snadné. V tomto ohledu jsme na tom v Evropě nejhůř!

Vypovídá o tom výpočet Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), kam se řadí nejvyspělejší tržní ekonomiky světa včetně Česka. A právě čeští rodiče samoživitelé se dvěma dětmi jsou na tom podle žebříčku bídně. Aby se totiž dostali z chudoby, musí odpracovat týdně 79 hodin za minimální mzdu. Tedy skoro dvakrát víc, než je běžný čtyřicetihodinový pracovní týden. 

V žebříčku jsou na tom lépe mimo jiné Slovensko či Polsko, naši chudší sousedi. Ročenka OECD jasně tvrdí, že v zemích, jako je ČR, jsou „…pracovní hodiny nutné k úniku z chudoby při minimální mzdě nerealistické obzvláště pro rodiče samoživitele. Potřebovali by mnohem velkorysejší podporu anebo mnohem vyšší mzdu.“  A české ministerstvo práce a sociálních věcí přitakává s tím, že situace osob žijících v neúplných rodinách je skutečně špatná.

Na nápravě se pracuje
„Ministryně Michaela Marksová (ČSSD – pozn. red.) má pomoc samoživitelkám a samoživitelům s dětmi jako jednu z hlavních priorit, navrhne vládě další zvýšení minimální mzdy o 700 Kč a připravujeme návrh zákona o zálohovaném výživném,“ řekl Aha! mluvčí ministerstva práce Petr Habáň. Mzda se o sedmistovku zvýšila už letos na 9200 korun měsíčně hrubého. Pobírají ji 2,3 procenta zaměstnanců, tedy zhruba 100 tisíc lidí. To je ale o takřka 1500 korun méně, než je hranice příjmové chudoby…

Na osobní útratu nemáme
Podle Českého statistického úřadu zhruba každému desátému z nás po zaplacení všech nákladů na život nezůstane zhola nic. Tedy žádné peníze na osobní útratu. A rozhodně nejde jen o takzvané nízkopříjmové skupiny. Informovalo o tom Právo. Často je vinna kromě vysokých výdajů také neschopnost správně hospodařit.

Skoro devět procent našeho hrubého domácího produktu (HDP) jde na důchody. Loni to bylo 376,7 miliardy korun. A seniorů v Česku přibývá. Informoval o tom Výzkumný ústav práce a sociálních věcí. Celkově na sociální výdaje šlo v předchozím roce 12 procent HDP. Ve vyspělejších státech EU to totiž bývá až kolem 20 procent.

Autor:  vr

Přečtěte si
jakeline
16. 7. 2015 • 05:55

Obyčejní Slováci euro nechtěli rozhodli za ně potentáti nahoře

-bello-
15. 7. 2015 • 12:44

Bezvadný , až na to že to nevysvětluje proč je na Slovensku taková bída a tak propastný rozdíl mezi vrstvami, že tam střední třída pomalu není, nýbrž jen bohatá a pak chudina na soc. minimu.A nevysvětluje to, proč tolik Slováků zdrhá do Česka a usazuje se tu .Z dob, kdy ještě byli Slováci zátěží ve federaci s Českem berou důchody vyšší oproti Čechům.Vycházelo to z hospodaření a pomoci Slovensku, kdy platy byly tehdy proti českým vyšší.rozpočet pro Slovensko vyšší. Teď s eurem je tam bída!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.