Šokující metody porodů v Česku! Erika z Mladé Boleslavi: Hupsli mi na břicho a malý byl celý černý... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Šokující metody porodů v Česku! Erika z Mladé Boleslavi: Hupsli mi na břicho a malý byl celý černý...

Erika Parkanová se synem Adámkem po porodu...
Erika Parkanová se synem Adámkem po porodu... (Foto Aha!: Pavel Ryšlink, ara)

Téma kontroverzních praktik v tuzemských porodnicích otevřel deník Aha! a týdeník Aha! pro ženy. Příběh Jany Blaťákové (38), která tvrdí, že jí porodníci z porodnice v olomoucké fakultní nemocnici provedli zakázanou Kristellerovu expresi, Čechy šokoval. Její dcerka Lucinka (5) je postižená – nevidí, neslyší, nedokáže polykat. Některé ženy ale tvrdí, že jim i jejich dětem zachránila život. Patří mezi ně i Erika Parkanová (25) z Mladé Boleslavi.

Porod prvního syna Eriky proběhl úplně bez problémů. Ale druhé těhotenství zkomplikoval vysoký tlak. „Musela jsem rodit předčasně, protože můj krevní tlak rostl a nedařilo se ho srazit,“ vysvětluje maminka. Vyvolávaný porod bohužel nepostupoval. „Byla jsem vysílená a už jsem nemohla tlačit. Syn se zasekl ramínky v porodních cestách. Šlo o minuty. Nakonec mi sestřička »hupsla« několikrát na břicho a syna ven dostali. Hned s ním běželi pryč a oživovali ho,“ vzpomíná Erika Parkanová.

 

Když jí malého Adámka přinesli, byl úplně černý. „Úplně jsem se vyděsila, pochopila jsem, že jsem o něj mohla přijít. Neumím si představit, že bych z nemocnice odcházela bez miminka. Nevím, jestli to byla Kristellerova exprese, nebo »přidržení děložního fundu«, ale mám díky tomu živé a zdravé dítě,“ dodává Erika Parkanová, jejíž příběh je dalším ze stovek, které do redakce přicházejí.

 

Dula Denisa Kolarczyková: Kristellerova exprese se používá rutinně

 

Denisa Kolarczyková pracuje jako dula (Vyškolená žena, poskytující rodičce psychickou podporu v těhotenství, při porodu a v šestinedělí. Nejde o porodní asistentku!). Doprovází ženy k porodu v Česku i v Polsku. S tlačením na břicho rodičky se prý setkává častěji v tuzemsku.

 

V Polsku se Kristellerova exprese nepoužívá?

 

„Používá, ale podle mých zkušeností přece jen o něco méně než v České republice. V roce 2009 tam došlo k tragédii, kdy po použití kristellera zemřela na klinice Polní v Poznani matka i dítě. Gynekologa soud poslal do vězení na tři roky a zdravotní sestru na dva.“

 

A jaká je situace jinde ve světě?

 

„Vím jistě, že třeba v Anglii je jakýkoliv tlak na břicho rodičky tabu. Mluvila jsem o tom s místními porodními asistentkami. Nedělá se to.“

 

Proč se jí tedy podle vás čeští porodníci nechtějí vzdát?

 

„Především chci zmínit, že nepostupující porod často zvrátí změna polohy, což se ale v českých porodnicích děje málokdy. Rodička leží na zádech a nikdo jí neřekne, aby si třeba zkusila kleknout. Ke krizi pochopitelně může dojít u každého porodu. Myslím, že lékaři už nemají zkušenost s kleštěmi a bojí se je použít. Raději tlačí na břicho a doufají, že to dobře dopadne. Bohužel Kristellerova exprese se v Česku používá nejen ve chvílích, kdy jde o život, ale zkrátka rutinně, aby se porod urychlil.“

 

Je podle vás rozdíl mezi Kristellerovou expresí a přidržením děložního fundu?

 

„Z mého pohledu je to jen kosmetická úprava, změna názvu. Nic víc.“



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.