David Rath začal jednání protiofenzivou: Žaluje svého soudce! A chce po něm odškodné 98 500 Kč | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

David Rath začal jednání protiofenzivou: Žaluje svého soudce! A chce po něm odškodné 98 500 Kč

David Rath u soudu.
David Rath u soudu. (Foto Aha!: Karel Kopáč)

V plné síle se po dvouměsíční pauze objevil u soudu bývalý poslanec a hejtman David Rath (49) viněný z korupce. Zatímco spoluobžalovaná Lucie Novanská mlčela, Rath i jeho advokát si podali soudce Roberta Pacovského.

„Tento senát už 7. dubna rozhodl o vině doktora Ratha. V usnesení je uvedeno na několika místech, že se dopustil trestného činu, aniž by měl můj klient možnost se k tomu vyjádřit. Samozřejmě platí presumpce neviny,“ začal zostra Rathův advokát Adam Černý, který opět požádal o vyloučení Pacovského z případu. V uvedený den byli odsouzeni Rathovi spoluobžalovaní, včetně manželů Kottových. V rozsudku je několikrát Rathovo jméno zmíněno, přestože on i Novanská byli předtím vyloučeni k samostatnému projednání.

Když dostal slovo David Rath, mluvil břitce jako za starých časů ve Sněmovně. Proč měl při zatčení v krabici od vína 7 milionů, zase nevysvětlil, zato soudci Pacovskému vytkl některé chyby, které proces provázejí a částečně je potvrdily i jiné soudy. Vyčetl mu, že novinářům dovolil nahlédnout do spisu a na veřejnost se dostala citlivá osobní data obžalovaných, a také svoji nezákonnou vazbu. Zároveň připomněl, že není vyřešena jeho námitka o podjatosti soudce.

„Prý se, pane předsedo, vyjadřujete k tomu, kolik mi dáte. Možná jsou to pomluvy, ale skutečně jsem to zaslechl, takže je vidět, že ze soudu informace unikají,“ pokračoval v lehce ironickém tónu. „To jsou vaše osobní chyby, pane předsedo. A já jsem na vás už podal žalobu…,“ dodal. Ta by se měla projednávat 11. listopadu. Rath v ní po Pacovském požaduje 98 500 korun a omluvu v médiích. Dalších sto tisíc žádá od státu za nezákonnou vazbu. Včerejší jednání pokračovalo výpověďmi znalců a čtením listinných důkazů. Naplánováno je minimálně do druhé poloviny května.

Přečtěte si
hejhej
22. 4. 2015 • 16:37

reiner: Ráth je odporný zmetek. Na ko byl proti privatizaci nemocnic, aby na sebe neupozorňoval a spolu s Pancovou a ožralou Kottem chtěl kupovat Kolínskou nemocnici. Proto kradl.

mirkazam
22. 4. 2015 • 14:15

Doufám, že mu to konečně spočítají !!

reiner
22. 4. 2015 • 12:06

Kdyby ho tehdy nevymákli, tak už měl koupený špitál. Kradl kde mohl a ještě chce odstupné. A to že starý "natáh ráfy", tak za to může soudce? Atˇ si někdo poslechne, co prováděl dědek medikům. Je to stejný, samolibý zmetek a z vazby ho neměli už vůbec pouštět. Věčně si stěžuje na zaujatost. Potřebuje, aby se proces donekonečna protahoval a on nakonec budˇ zdrhe, anebo to půjde do vytracena.

mirkazam
22. 4. 2015 • 09:55

Jo měli ho nechat hned sedět,a byl by pokoj...A to si ještě teď otevřel luxusní restauraci,kterou mu vede jeho milenka ..je vidět,že nestrádá.Ale co komediantovi chybělo, je to mediální divadlo,které se teď propírá na veřejnosti,a kde se vžil do hlavní role nevinného trpitele,který svoje zlodějny nazývá zmanipulovaným politickým procesem... .

mirkazam
22. 4. 2015 • 09:48

bella...jo vyšperkoval Hostivice,ale kolik prachů šlo do něho? Ten to nedělal z lásky k bližním, na to je pan vykuk pořádně vyčůraný...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.