Neplatíte poplatky za hrob? Nebožtíka vám vykopají! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Neplatíte poplatky za hrob? Nebožtíka vám vykopají!

Majitelé hrobů, kteří neplatí poplatky, se mohou těšit na stěhování nebožtíků.
Majitelé hrobů, kteří neplatí poplatky, se mohou těšit na stěhování nebožtíků. (pro Aha! – Kombar)

PLZEŇ – Pozůstalí, kteří neplatí poplatky za hrob na plzeňském Ústředním hřbitově, se budou divit. Vedení hřbitova se totiž rozhodlo proti dlužníkům rázně zakročit. Zhruba tři tisíce hrobů prostě do roka zruší.

„Dlužná částka za poplatky se vyšplhala už do statisíců. Odeslali jsme šest tisíc doporučených dopisů, v nichž jsme neplatiče varovali, že jejich hroby můžeme zrušit. A jak jsme zjistili, téměř polovina lidí je nedohledatelných,“ vysvětluje ředitel Správy hřbitovů a krematoria v Plzni Jiří Skala.

Jména neplatičů Správa hřbitovů také vyvěsila hned vedle areálu ústředního hřbitova. Lidé si mohou počíst, kdo na pozůstalé zapomněl. Některé jednotlivé částky přitom překračují i deset tisíc korun. Příští rok tak přijdou na řadu ostrá opatření a nebožtíci budou ze svých hrobů vystěhováni. Kde ale jejich ostatky skončí? „Možnosti jsou dvě. Buď ve společném hrobě na našem hřbitově, a nebo bude popel rozsypán na rozptylové loučce,“ říká ředitel.

Poplatky za hroby přitom nedosahují astronomických částek. Malý urnový hrob stojí 400 korun ročně, u větších hrobů jsou to necelé čtyři stovky za metr čtvereční za rok.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.