Svátky jsou pro vyznavače diety jeskynního člověka těžkým oříškem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Svátky jsou pro vyznavače diety jeskynního člověka těžkým oříškem

Lákal by vás jídelníček pravěkých lidí?
Lákal by vás jídelníček pravěkých lidí? (Isifa.com a ara)

K oslavám svátků konce roku patří tradičně stůl obtěžkaný jídlem, jehož recepty se v rodinách předávají z generaci na generaci. Většina jich je bohužel založena na mouce a rafinovaném cukru, což je pro vyznavače paleodiety nepřijatelné. Dekadentní přehlídka překypujících stolů a nekonečné příděly sladkostí jsou pro tyto dietáře zlým snem.

Dieta odvozená od způsobu stravování našich dávných předků je podle stanice Al-Arabíja vyhledávaným prostředkem všech, kdo chtějí zhubnout. Říká se jí také dieta jeskynního muže a její pravidla jsou snadná - nejíst nic, co nebylo k dispozici v paleolitu, tedy v pravěku. Takže je třeba zaměřit se jenom na stravu, která může být výsledkem lovu - maso zvěře, drůbeže a mořských živočichů - a na tu, která se dala sesbírat - vejce, oříšky, zrna, ovoce a zelenina.

Striktní zastánci této diety vidí prapříčinu obezity a civilizačních nemocí v rozvoji zemědělství a důsledně zakazují chléb, těstoviny, brambory, sýry, jogurty a cukr.

Zaměření na pravěkou stravu je přínosné v tom, že se člověk naučí omezit potraviny, které na své cestě prošly složitou úpravou. Klasickým příkladem jsou bramborové lupínky, uzeniny nebo čokoládové tyčinky plné konzervantů, cukru, a soli. Člověku zbaveného práva cpát se tímto jídlem pak nezbude, než zařadit do jídelníčku něco jiného, takže sáhne ochotněji po ovoci a zelenině, čímž prospěje svému zdraví a přispěje k redukci váhy.

Jenomže jsou tu kritici, kteří varují. Paleodieta má daleko od vyrovnané stravy, protože v ní převažují proteiny a chybí sacharidy. Doporučuje příliš mnoho masa a kdo se neomezí na maso libové, zvýší tím příjem tuku. Riskantní je omezovat obiloviny, luštěniny i mléčné výrobky, jež dodávají vlákniny, vápník, vitamín B a železo. Zvyšuje se riziko osteoporózy, anemie a onemocnění srdce. Kromě toho je dnes finančně téměř nemyslitelné založit stravu výhradně na biopotravinách.

A je třeba držet se striktně pravěkého jídelníčku, víme-li, že jeskynní lidé se dožívali pouze 40 let? Postačí zřejmě, když si člověk uvědomí nebezpečí mnohých zpracovaných potravin a nebude je vyhledávat.

V praxi vánočního hýření lze najít alternativu ke všemu nevhodnému. Namísto svařeného vína, punčů a vaječných koňaků pít třeba kokosové mléko, vodu s ovocem, nebo okořeněné víno. Z rychlého pohoštění se vyhnout šunkovým závitkům, plněným vejcím a krémovým pomazánkám a zaměřit se na ogrilované artyčoky nebo kraby, nadívané houby nebo kaviár. Ideálním předkrmem není šunka s medovou polevou ani palačinky, nýbrž ledvinka s ředkvičkou či opražené plátky cukety.

Jako přílohu je třeba vyloučit opékané brambory i brokolici se sýrem a dát přednost třeba salátu s citronem, olivovým olejem a ančovičkami nebo brokolici politou kokosovým olejem. A coby dezert se určitě nehodí oříškové řezy ani čokoládové cukroví. Postačí plátek tmavé oříškové čokolády nebo pamlsek z mandlového másla.

Přečtěte si
beladona
25. 12. 2014 • 17:07

No nevím, kokosové sotva, u nás asi sojové, ledvinku s ředkvičkou bych vrhla, ledva pozřela atd. Nebylo by tam něco českého? A ještě něco - úplné o mezení rychlých cukrů ( housek , chleba , baget atd. ) má jediný efekt- nikdo s vámi pak nevydrží

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.