V Česku spadl meteorit: Pomozte ho najít! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

V Česku spadl meteorit: Pomozte ho najít!

Meteorit, který vědci hledají, má být podobný tomu, který našli na Sibiři minulý rok
Meteorit, který vědci hledají, má být podobný tomu, který našli na Sibiři minulý rok  (Foto Aha! – David Malík, ASU)

Je to malé, černé a vzácné. Co je to? Meteorit! Ne jeden, ale hned několik jich popadalo na území Vysočiny. Teď po nich pátrají astronomové i nadšenci.

Meteorit vlétl do atmosféry Země minulé úterý krátce po páté odpoledne. Letěl rychlostí 22 kilometrů za sekundu a rozsvítil oblohu široko daleko. Kousky, které se po cestě odlámaly, dopadaly na území od nádrže Vír až po obec Rudolec u Žďáru nad Sázavou. „Průlet přečkalo jedno těleso, jedná se o kámen o hmotnosti maximálně jednoho kilogramu,“ řekl Aha! Pavel Spurný z Astronomického ústavu.

Perimetr (obvod území) u Rudolce zúžený na pár stovek metrů teď pročesávají astronomové. Malé kousky ale lidé můžou najít na polích, cestách i svých zahrádkách. Každý takový by mohl vědcům pomoci. Jde o 23. meteorit v historii lidstva, o kterém vědci vědí, odkud přesně přiletěl. Jmenovat se bude Vysočina.

Autor:  sch

Přečtěte si
Shelby16
19. 12. 2014 • 05:02

Kolik je nálezné pro nálezce, kde ten vzácný meteorit odevzdá astronomům ? Jestli si myslí, že člověk se tam bude plahočit po lesích měsíc a potom vám za tu námahu nic nedají, tak se jim lidi na to hledání vy*****

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.