Verunka Hambálková (7): Trpí extrémní lomivostí kostí! Ještě nikdy se nepostavila! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Verunka Hambálková (7): Trpí extrémní lomivostí kostí! Ještě nikdy se nepostavila!

Verunka po operaci s tatínkem a maminkou, za týden půjde z nemocnice domů.
Verunka po operaci s tatínkem a maminkou, za týden půjde z nemocnice domů. (Foto Nemocnice Přerov, AGEL)

Verunce Hambálkové z Valašského Meziříčí je sedm let. V životě se zatím nikdy nemohla postavit na nohy. Trpí vzácným onemocněním, extrémní lomivostí kostí. Nyní jí svitla naděje, jako první v Česku podstoupila unikátní operaci.

Verunčiny kosti nesnesou žádné zatížení, jsou tak křehké, že je zlomí i neopatrné sundání ponožky. „Když jí jednou sundali sádru, kost se jí zlomila znovu. Je to nepředstavitelné. Kdo to nezažil, tak nepochopí. Nemůže chodit. Musíte jí vysvětlit, že ji nožky prozatím neudrží,“ popsal její táta a dodal, že už měla dvacet zlomenin.

Teď by mohla začít chodit. Lékaři v přerovské nemocnici jí do nožek implantovali speciální teleskopický hřeb Fassier-Duval. „»Roste« v kosti společně s dítětem, dosud nebyl v Česku dostupný,“ uvedl ortoped Karel Ročák s tím, že se zavádí do stehna i bérce při jedné operaci. Po týdnu by děvčátko mohlo jít domů a při rehabilitacích se pomalu stavět na nohy.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.