Masakr ve škole ve Žďáru: Šílená žena (26) ubodala chlapce (†16), další děti jsou zraněné! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Masakr ve škole ve Žďáru: Šílená žena (26) ubodala chlapce (†16), další děti jsou zraněné!

Policie zadržela ženu, která měla studenta pobodat. (ilustrační foto)
Policie zadržela ženu, která měla studenta pobodat. (ilustrační foto) (Profimedia.cz)

Do jedné ze středních škol v Žďáru na Sázavou dnes vtrhla šestadvacetiletá žena a pobodala několik studentů. Šestnáctiletý mladík zemřel, další dvě studentky jsou zraněné, pobodaný je i zasahující policista, řekla ČTK mluvčí policie Jana Kroutilová. Podezřelá, která je z Ostravska, neměla podle policie na školu žádnou vazbu. Náhodně si prý vybrala i své oběti. Zneškodnit se ji podařilo elektrickým taserem.

Zraněné studentky byly převezeny do nemocnice v Novém Městě na Moravě. "Jedno poranění mělo spíš vážnější charakter, druhé bylo lehčí," řekla ČTK ředitelka krajské záchranky Vladislava Filová. Policistu žena pořezala na hlavě, podle policie by neměl být ohrožen na životě.

Napadení se stalo kolem 07:30 na Střední škole obchodní a služeb Českomoravského svazu spotřebních družstev. "Žena se dostala do školy a napadla studentku. Té studentce přispěchal na pomoc student, toho taky napadla. Bohužel utrpěl zranění, kterému podlehl. Pak napadla další studentku," uvedla mluvčí policie Dana Čírtková. Jednu ze zraněných studentek útočnice držela jako rukojmí. Nyní policie ženu vyslýchá. Bude podrobena řadě znaleckých zkoumání a bude podán návrh na to, aby byla vzata do vazby.

Ve škole zasahoval policejní útvar rychlého nasazení a také policejní jednotka zajišťující ochranu Jaderné elektrárny Dukovany. "Akce se odehrávala za účasti policejních vyjednavačů," řekl novinářům krajský policejní ředitel Radek Malíř. Policistům se ženu podařilo zneškodnit pomocí taseru, tedy zařízení, které vystřeluje na dálku elektrický výboj. Zraněným studentkám ještě není 18 let.

K možné souvislosti dnešního případu s útokem, který se stal dvěma lety v havířovské škole, se Malíř nechtěl vyjádřit. "My samozřejmě zkoumáme trestní minulost zadržené a uvidíme, jakým způsobem se to dále promítne do vyšetřování," uvedl pouze. V Havířově zaútočila nožem čtyřiadvacetiletá psychicky nemocná žena.

Mladá žena před soudem nakonec nestanula. Trestní stíhání bylo v souvislosti s psychickou poruchou zastaveno. "Krajský soud nařídil psychiatrickou léčbu ústavní formou," řekl dnes ČTK státní zástupce Vít Legerský, který případ tehdy dozoroval. Žena skončila v opavské psychiatrické léčebně. Tam zůstala do letošního února. "Okresní soud v Opavě 19. února rozhodl, že se ústavní forma léčby mění na ambulantní," řekl dnes ČTK mluvčí soudu Tomáš Kamrádek.

Malíř zdůraznil, že pachatelka dnešního činu neměla ke žďárskému regionu žádný vztah. Náhodně si zřejmě vybrala školu i oběti. Zatím nekomentoval tvrzení některých studentů, že útočnice byla pod vlivem drog. Podle něj se u ní teprve budou provádět testy. Vstup do školy byl podle Malíře zabezpečen čipy, což považuje za dostatečnou ochranu. Kriminalisté nyní zjišťují, jakým způsobem se do školní budovy dostala útočnice. Ve Žďáru nad Sázavou se zřejmě zdržovala jen hodiny.

"Zpráva mne šokovala a nechávám zjišťovat veškeré informace. Chci touto cestou vyjádřit soustrast rodině pobodaného studenta. Okamžitě na místo posílám Českou školní inspekci," reagoval na tragédii ministr školství Marcel Chládek (ČSSD). V tiskové zprávě uvedl, že drtivá většina škol je sice zabezpečena dobře, přesto ale požádal vedení všech škol, aby bezpečnostní opatření ve svých školách prověřili, aby se podobný incident už nemohl opakovat.

Přítel jedné ze studentek Pavel Homolka, který dopoledne postával před školou, novinářům řekl, že mu přítelkyně popsala napadení telefonem. Žena, která přišla do školy, prý vypadala zfetovaná. Křičela a pobodala studenta. Pak nastal zmatek. Útočnice následně údajně pořezala jednu studentku na ruce a zatáhla ji do šatny, kde prý měla nějaké rukojmí.

Ve škole podle zpravodaje ČTK mluvil se studenty policejní psycholog. Před vchodem dopoledne postávaly hloučky rodičů a příbuzných. Škola ukončila vyučování v 11:00. Podle údajů krajského úřadu ji minulý rok navštěvovalo 380 studentů.

I u tohoto případu měla být vražedkyně z dneška
Podobný případ, i když ne s tak tragickými následky, se stal v květnu 2012. Čtyřiadvacetiletá žena přišla do havířovské školy s několika zbraněmi. Nožem v jídelně napadla vychovatelku, která se snažila bránit sedmiletou školačku. Ženu pobodala a s dívkou se zavřela v jedné z vedlejších místností. Při vyjednávání se ale policii podařilo dítě osvobodit a ženu zadržet.

 

Přečtěte si
govana
14. 10. 2014 • 20:02

máme slavné výročí 25 let sametové revoluce.....takto jsme to určitě nechtěli pane Havle,Klausi,Kocábe ale vás se to přece netýká.......

prroud
14. 10. 2014 • 18:04

Vyjimka je fetak a dusevne chorej! Tam totiz uz vubec neni co resit od chvile,kdy se stanou nebezpecnejma svymu okoli!!!!

prroud
14. 10. 2014 • 18:03

V tomhle state se zapomina na jednu naprosto klicovou a zasadni vec,ze kriminalnik je nekdo,kdo se zrekl dobrovolne a o svy svobodny vuli svejch lidskejch prav!!! A podle toho s nim ma bejt zachazeno!!!

prroud
14. 10. 2014 • 18:00

To se s ni chtel asi mazlit,ze ho porezala,to je totiz nase specialita ,ze vrahy si pestujeme a zivime,posleze poustime a davame jim novou identitu,aby si znova uzili,ja bych do ni nasypal proste zasobnik,co s vrahem!!!

govana
14. 10. 2014 • 17:15

smutné je že se nezveřejní její jméno,zase tu selhal stát a jeho zákony.Zfetovaných mozků bude přibývat .Dokud se neublíží potomkovi politika nic se nezmění.Otec syna by měl dostat od státu vysoké odškodné za to že stát dítě neochrání.i když mu to dítě nevrátí ale stát si už musí uvědomit že v tomto státe mají ochranu jen nepřízpůsobiví , amnestovaní atd.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.