Moučník s jablky, mákem a jahodami podle Ivany Černé

Nebaví vás připravovat stále to samé? Přečtěte si naše tipy, jak vylepšit osvědčené recepty!
POTŘEBUJETE:
Na jablečnou směs:
✔ 1 kg jablek
✔ 80 g cukru
✔ mletou skořici
✔ 1 lžičku citronové šťávy
✔ máslo na potření papíru
Na těsto:
✔ 4 vejce
✔ 280 g polohrubé mouky
✔ 1 lžičku jedlé sody
✔ 240 g cukru
✔ 150 ml oleje
✔ 2 lžíce rumu
✔ 130 g mletého máku
✔ 2 lžičky prášku
na nápoj Caro
✔ 4 – 6 jahod
✔ čokoládovou polevu
Oloupaná jablka pokrájíme na menší kousky a podusíme s cukrem, skořicí a šťávou z citronu. Směs rozložíme na plech pečicím papírem, který jsme potřeli máslem. Oddělíme bílky od žloutků. Mouku smícháme se sodou. Žloutky vyšleháme s dvěma třetinami cukru, olejem, trochou vody a rumem do pěny. Postupně přisypeme mouku se sodou a nakonec vmícháme sníh z bílků. V misce smícháme mák s práškem Caro a zbylým cukrem. Tuto směs přidáme do jedné třetiny připraveného těsta. Na jablečnou směs nalijeme makové těsto a na něj pak nalijeme zbytek ušlehaného těsta. Do toho pak vložíme kousky nakrájených jahod. Pečeme na 160 °C po dobu cca 40 – 45 minut. Po vychladnutí vyklopíme (jablka jsou pak nahoře) a potřeme čokoládovou polevou. Zdobíme jahodami a plátky jablek. Dáme vychladnout.