Radí vám největší lékařské kapacity Česka! Velký seriál deníku Aha! – díl XX. Rakovina plic | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Radí vám největší lékařské kapacity Česka! Velký seriál deníku Aha! – díl XX. Rakovina plic

Prof. MUDr. Petr Zatloukal, CSc.
Přední český lékař specializující se na nemoci plic.
Pracuje jako přednosta Kliniky pneumologie a hrudní chirurgie 3. lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice Na Bulovce v Praze.
Prof. MUDr. Petr Zatloukal, CSc. Přední český lékař specializující se na nemoci plic. Pracuje jako přednosta Kliniky pneumologie a hrudní chirurgie 3. lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice Na Bulovce v Praze. (: archiv)

PRAHA – Rakovina plic včera zabila patnáct lidí! Stejný počet Češek a Čechů zemře na zhoubný nádor plic ale i dnes, zítra… Ročně má totiž na svědomí 5689 životů, tedy jedno celé malé město!

Rakovina plic včera zabila patnáct lidí! Stejný počet Češek a Čechů zemře na zhoubný nádor plic ale i dnes, zítra… Ročně má totiž na svědomí 5689 životů, tedy jedno celé malé město! Umřete na ni i vy? „Pokud hodně a dlouhodobě kouříte, máte ve srovnání s nekuřáky více než dvacetinásobně vyšší riziko, že karcinomem plic jednou onemocníte,“ upozorňuje profesor Petr Zatloukal na zásadní rizikový faktor plicních nádorů.

Většina kuřáků se ale při varování doktorů na nebezpečí kouření jen usměje, mávne rukou a řekne: Na něco umřít musím. „Je pravda, že každý jednou zemře. Karcinom plic se však většinou objeví ve chvíli, kdy se cítíme v životě nejlépe. V době, kdy jsme většinou finančně zabezpečení, máme odrostlé děti a těšíme se na vnoučata. Rakovina plic se vyskytuje převážně ve středním a starším věku. U mladých lidí do třiceti let se objevuje velmi vzácně,“ vysvětluje profesor Zatloukal zákeřnost celoživotního kouření.

Příčina plicní rakoviny je tedy známá a lékaři vědí, jak vznik onemocnění minimalizovat. „Jde opravdu o to nekouřit. Nezačít kouřit! A pokud už člověk kouří, snažit se přestat. U kuřáka zanechání kouření postupně snižuje riziko onemocnění, ale asi až po patnácti letech se přiblíží hodnotě rizika nekuřáka,“ upozorňuje profesor Zatloukal a ke kouření dodává: „Snad každý rodič chce, aby jeho dítě bylo zdravé. Proto když už nechtějí přestat s kouřením sami, měli by nesprávnost kouření vysvětlit svým potomkům. Riziko vzniku nemoci totiž stoupá se snižujícím se věkem při začátku kouření.“

Prevence před vznikem nemoci je tak více než lehká, pokud ale člověk onemocní, čeká ho léčba, která je úspěšná, jen když je zhoubný nádor objeven včas. „Šanci na dlouhodobější přežívání nebo úplné vyléčení mají prakticky jen nemocní, u nichž se podaří nádor diagnostikovat v časném stadiu a je možné jej celý chirurgicky odstranit,“ konstatuje profesor Zatloukal.

Takový nádor se ale obvykle objeví jen náhodou, nemá většinou žádné příznaky. Onemocnění tak bývá často zjištěno až v pokročilém stadiu, kdy už není možné odstranění celého nádoru operací. „Navíc se u starších nemocných nezřídka vyskytují i jiné nemoci, které znemožňují provedení náročné plicní operace,“ uvádí profesor Zatloukal. Těmto pacientům lékaři mohou nabídnout jen léčbu, která zamezuje rychlému šíření nemoci, umožní co nejdelší prodloužení života a zlepšení jeho kvality.

Co je rakovina plic?

„Rakovina plic je zhoubné nádorové onemocnění, které, pokud není včas a správně léčeno, vždy vede ke smrti. Příčinou je trvalý růst nádorových buněk, které se vymkly kontrole a ztratily schopnost reagovat na podněty, které za normálních okolností v lidském těle množení buněk regulují,“ popisuje onemocnění profesor Petr Zatloukal.

  1. Nádor vzniká zpravidla v průdušce.
  2. Postupně se zvětšuje a šíří do mízních uzlin v hrudníku.
  3. Často jsou nádorové buňky krevním oběhem zaneseny do jiných orgánů, do jater, mozku, kostí, nadledvin. Tato druhotná ložiska nádoru se nazývají metastázy. Kromě postižení plic tak nádor napadá i další životně důležité orgány a ničí je.

Profesor Petr Zatloukal: Pokročilá rakovina plic bez léčby? U některých forem jen 6 týdnů života!

Rakovina plic patří mezi velmi agresivní nádory. Některé typy velmi rychle rostou a tvoří metastázy, šíří se do dalších orgánů těla. „Proto neustále opakujeme, že je důležité i při sebemenších příznacích navštívit lékaře. Odkládání lékařského vyšetření může zhoršit šanci na vyléčení,“ varuje v rozhovoru pro Aha! prof. MUDr. Petr Zatloukal, CSc.

Mohu jako nekuřák onemocnět rakovinou plic?
„Kouření je zásadním rizikovým faktorem vzniku plicní rakoviny. U nekuřáků se plicní rakovina vyskytuje zřídka. Kouření převyšuje svým vlivem všechna ostatní rizika. U mužů má na svědomí devadesát procent karcinomů plic, u žen je jeho podíl o málo nižší.“

Nádor plic hrozí tedy i nekuřákovi.
„Ano, jsou i další možné příčiny vzniku karcinomu plic. První má opět souvislost s kouřením, jde o pasivní kuřáky, tedy nekuřáky pobývající v zakouřených prostorech. Dále hraje roli znečištění životního prostředí, přítomnost radonu, pak jde zejména o profesionální rizika. Ohrožení jsou horníci v uranových dolech, pracující s azbestem, radioaktivními látkami, chemickými kancerogeny apod. Velmi nebezpečné je působení několika rizikových faktorů současně.“

A pokud mi zemřel dědeček na rakovinu plic, mám z ní mít strach?
„V některých rodinách se vyskytuje rakovina plic podstatně častěji než v ostatní populaci. Více zhoubných nádorů, nejen plic, v příbuzenstvu naznačuje určitou genetickou zátěž. Jedinci z rodin, ve kterých se vyskytují často nádorová onemocnění, by měli vyhledat poradnu klinického genetika. Tam provedou výpočet rizika konkrétního jedince a doporučí preventivní program.“

Jak nebezpečná je rakovina plic?
„Existuje několik typů plicní rakoviny. Z hlediska léčby se používá dělení na dva typy, tzv. malobuněčný a nemalobuněčný karcinom. Malobuněčný karcinom se vyznačuje rychlým růstem a časným zakládáním metastáz. Střední doba přežívání nemocných s pokročilou formou malobuněčného karcinomu plic je u neléčených nemocných jen šest týdnů od stanovení diagnózy! U pokročilé formy nemalobuněčného karcinomu plic je u neléčených nemocných střední doba přežívání od doby stanovení diagnózy jen tři až čtyři měsíce. Zde je vidět, jak důležité je přijít k lékaři včas. Nebo ještě lépe, vyvarovat se rizikovým faktorům, zejména nekouřit, a tak mít větší jistotu, že neonemocním.“

Léčba? Velmi složitá!

„Současné výsledky léčby zhoubného nádoru plic jsou bohužel stále neuspokojivé a reálnou šanci na dlouhodobější přežití po odhalení rakoviny mají prakticky jen nemocní, u nichž se podaří nádor diagnostikovat v časném stadiu,“ upozorňuje na nutnost včasné návštěvy lékaře i při jednom z varovných příznaků nemoci profesor Petr Zatloukal.

  • Operace.
    Nejlepší výsledky má chirurgické odstranění nádoru. „Bohužel většina onemocnění je zjištěna v pokročilém stadiu, kdy už není možné kompletní odstranění celého nádoru operací,“ říká profesor Zatloukal s tím, že ani u nemocných, kde se operací dosáhlo vymizení známek nemoci, není jasné, zda došlo k úplnému vyléčení, protože znovuobjevení nemoci je běžné.
  • Ozařování.
    Většina nemocných je tak z důvodu objevení nemoci až v pokročilém stadiu, kdy nejde operovat, odkázána na léčbu bez operace. Jednou z možností je ozařování, lékaři jej však mohou kombinovat i s ostatními léčebnými metodami.
  • Chemoterapie.
    Podávání léků cytostatik je další možností léčby. Obvykle se jimi nepodaří dosáhnout úplného vyléčení, ale lze dosáhnout prodloužení života a zlepšení jeho kvality, aby nemoc pacienta výrazně nezatěžovala.
  • Biologická léčba.
    Patří mezi novinky v léčbě plicní rakoviny. Říká se jí: léčba šitá na míru. Působí jiným mechanizmem než chemoterapie. Neničí rakovinnou buňku, ale zablokuje její další nekontrolované množení.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.