Jak se hubne v Česku: Jak bojovat s nočními chutěmi! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Jak se hubne v Česku: Jak bojovat s nočními chutěmi!

Noční chutě odstraní pravidelné rozvržení jídla během dne.
Noční chutě odstraní pravidelné rozvržení jídla během dne. (Profimedia.cz)

Chystáte se zhubnout, ale nevíte jak na to? Spolehlivě vám pomůže nová kniha »Jak se hubne v Čechách«, v níž na nejrůznější dotazy odpovídá specialista na výživu Petr Havlíček, trenérka Zuzka Bičíková a koučka Lenka Černá. A na co se Češi ptali nejčastěji?

Co mám dělat, když mě v noci »honí mlsná«?

Jestliže máte noční chutě, máte problém přes den. Noční chutě bývají velmi často způsobeny nedostatečnou konzumací, především sacharidových jídel v průběhu dne nebo jejich zásadním omezováním v odpoledních a večerních hodinách.

Pokud jste tedy večeřeli například v pět odpoledne, jak velí mezi lidmi často zažitý špatný mýtus, ale pracujete dlouho do noci, nedivte se, že váš mozek vysílá signály a touží po potravě. Pokud tedy víte, že budete dlouho vzhůru, dejte si druhou lehkou večeři.

Jak mám jíst, když pracuji na směny?

Pokud pracuji ve směnném provozu, musím svému organismu zajistit dostatek energie, aby mohl nejen správně pracovat v nočních hodinách, ale i proto, aby správně a dobře zregeneroval po ukončení noční směny. V noci si dejte například celozrnnou bagetu s kvalitní šunkou, netučným sýrem a zeleninou. Toto jídlo na noční směně doplňte dvěma menšími lehkými svačinami (ovoce, zakysané mléčné výrobky s müsli, celozrnné sušenky).

Po příchodu domů se lehce nasnídejte a zalehněte. Až se vzbudíte, s jídlem začněte tam, kde jste se právě probudili. Pokud usnete v 8 ráno a budete spát 7 hodin, probudíte se odpoledne v 15 hodin. Dáte si tedy odpolední svačinu. Zanedlouho se navečeříte a jdete na noční směnu.

Jaké snídaňové cereálie si při hubnutí vybrat?

Při výběru cereálií rozhodně nepodléhejte reklamám a neskočte na lep všem těm moderním lupínkům, plněným polštářkům, sladkým kuličkám a tučnému praženému müsli. Snídaně tohoto typu vám sice energii na chvíli dodá, pak ale přijde hlad ještě větší.

Existují studie, které dokazují, že tento typ moderních cereálií zvyšuje chuť k jídlu a celkový přísun energie. Vybírejte si tedy úplně jednoduché cereálie, které nejsou ani pražené, ani různě tvarované do lupínků. Stačí, když se obilí rozválcuje, dochutí sušeným ovocem, kvalitní čokoládou a oříšky. A máte snídani nebo svačinu, kterou si můžete dát s klidným svědomím.

Smím jíst ovoce večer, nebo si ho můžu dát pouze dopoledne?

Ovoce můžete jíst v kteroukoli denní dobu. Je velice vhodné nejen jako odpolední svačina, ale i druhá večeře v situacích, kdy je člověk aktivní do nočních hodin. Denně je vhodné připravit si dvě porce ovoce, pokud možno sezonního, které má dostatek vitaminů a dalších živin.

Teď na podzim si dopřejte česká jablka, hrušky a švestky. V zimě je dobré přidat vitaminový mix v podobě citrusů. Každé ovoce má však jinou energetickou hodnotu, kterou by bylo dobré alespoň orientačně znát.

Energie na 100 g

  • ananas 196 kJ
  • pomeranč 196 kJ
  • kiwi 238 kJ
  • jablko 255 kJ
  • hruška 276 kJ
  • hrozny 289 kJ
  • banán 386 kj
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.